Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Közös európai történelemkönyvet akar Berlin

2007.02.25. 18:08
Közös európai történelemkönyv kidolgozását kezdeményezte a német oktatási miniszter, Annette Schavan. A britek fanyalognak, a szlovákok pedig megosztottak, mert uniós biztosuk ugyan jónak tartja az ötletet, de egy történészük szerint ők még a magyarokkal sem tudnak megegyezni a közös történelemről, ezért illúzió lenne egy ilyen kiadvány.

Az európaiak kulturális identitását erősítené a német oktatási miniszter, és a kontinens népeinek kölcsönös megértését erősítené azzal, hogy közös európai történelemkönyv kidolgozását kezdeményezi. A kereszténydemokrata politikus, Annette Schavan ötletéről német lapok számoltak be először, bár a miniszter Brüsszelben állt elő terveivel, az EU oktatási minisztereinek tanácskozásán.

Minta a közös francia-német tankönyv

A német politikus a közös francia-német tankönyvet tekinti mintapéldának, egy hasonló munka készülhetne szerinte egész Európa diákjainak. Legalábbis ez az európai oktatási miniszterek tanácsának elnökének véleménye. (Németország az EU soros elnöke, így Annette Schavan koordinálja az uniós oktatási miniszterek tanácskozásait ezekben a hónapokban.)

A német miniszter kezdeményezését támogatja Angela Merkel kancellár is. Ő szeretné, ha az iskolai oktatásban nagyobb figyelmet kapna Európa. Ez szintén közelítené Európa polgárait egymáshoz a német kormányt irányító Merkel szerint.

Márciusban egyeztetnek Heidelbergben

Március elején egy informális heidelbergi tanácskozáson szeretné Schavan az ötletet alaposabban megtárgyalni európai kollégáival. (Érdekesség, hogy a magyar kultuszminiszter, Hiller István itt, a heidelbergi egyetemen is tanult történelmet, a budapesti ELTE mellett.)

Az EU oktatási és ifjúsági ügyekben illetékes biztosa, Jan Figel pozitívan reagált az ötletre, a német sajtó szerint. Ő egyébként szlovák kereszténydemokrata politikus, de érdekes, hogy a pozsonyi SME című napilap meg sem említi Figel véleményét, amikor az ügyet felveti.

Ki dönt végül a tankönyv szövegéről?

A szlovák napilap ezzel szemben a brit sajtó fanyalgásáról ír, többek között a The Guardian és a Daily Telegraph lapokat idézve. A Daily Telegraphnak például Graham Brady brit konzervatív párti szóvivő nyilatkozott úgy, hogy nem szabad az angol gyerekek nevelése feletti kontrollt elveszíteni. A szlovák lap azt is felveti, hogy egyelőre nem világos: ki mondja ki a döntő szót a közös történelemkönyv szövegéről.

A SME idézi Viola Klamrothot is, aki a német miniszter szóvivője. Klamroth idő előttinek nevezte az effajta kérdések felvetését, szerinte a márciusi heidelbergi tanácskozáson azt nézik meg, hogy javaslatuk elfogadásra talált-e vagy inkább elutasításra.

Szlovák-magyar nem lesz, de román-magyar igen?

A pozsonyi lap Jan Figelt nem szólaltatja meg az ügyben, viszont megkérdezte Milan Zemko történészt. Szerinte illúzió a közös európai iskolai kiadvány, hiszen ők még a magyarokkal sem tudnak megegyezni egy szlovák-magyar közös történelemkönyvről.

Magyarország korábban már felvetette egy közös magyar-román történelemkönyv kidolgozását. Erről Gyurcsány Ferenc nyilatkozott tavaly novemberben, az együttes román-magyar kormányülés után. A miniszterelnök akkor elmondta, megállapodás született, hogy együttes történészbizottságot állítanak fel egy közös történelemkönyv megírására.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek