Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Berlusconi, a felsőbbrendű lény

2002.12.04. 13:49
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök egy könyvbemutatón a szokásosnál is erőteljesebben magasztalta önmagát, kioktatta politikai ellenfeleit és a válságban lévő FIAT autógyártó cég vezetőit. A miniszterelnök ironikusan arról is beszélt, hogy felsőbbrendűségi komplexusa van.
A tartózkodó, szerény viselkedéséről kevéssé híres, médiamágnásból miniszterelnökké vált Berlusconi szavait a szerdai olasz napilapok nem kis iróniával idézik. A jobbközép kormány feje egy könyvbemutatón vett részt, ahol egyebek között a FIAT mostani válsága került szóba. Az autógyártó óriás komoly szerkezeti átalakításokat tervez, több mint nyolcezer dolgozót készül elbocsátani. "Ha tehetném, magam ajánlkoznék, hogy rendbe tegyem ezt a vállalatot, amely nem használja ki meglévő aduit" - mondta Berlusconi.

Kattintson a nagyításhoz!
Silvio Berlusconi
Fotó: Filippo Monteforte
A miniszterelnök hosszan ecsetelte saját érdemeit a kormány élén. Felidézte vállalkozói múltjának sikereit az építkezések, a televíziózás és a politika terén, emlékeztetve, milyen válságok - árvizek, földrengések - közepette kellett helytállnia. "Felsőbbrendűségi komplexus kezd kialakulni bennem: hála Istennek, hogy én vagyok ezen a poszton, mert más ugyan mire ment volna?" - mondta félig tréfásan Berlusconi.

A Corriere della Sera azonban további mondatokat idéz, amelyek arról tanúskodnak, hogy a miniszterelnök komolyan gondolja önmagáról azt, amit mond. Politikai ellenfeleiről például így szólt: "Lehet, hogy megsértődnek, de ezek mind senkik, akik még az irattárosi állást sem lennének képesek sikerrel megpályázni valamelyik cégemnél". Önnön vezetői képességeiről szólva Berlusconi szerint legfeljebb Bill Gates előzi meg őt. "Beismerem felsőbbrendűségi komplexusomat, de én azért vagyok gazdag, mert keményen dolgoztam. Ők (a politikai ellenfelek) azonban csak törpék, akik az állam pénzén élősködnek" - mondta Silvio Berlusconi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!