Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Rejtélyes betegség terjed az amerikaiak között Irakban

2003.08.05. 09:21
Az amerikai védelmi minisztérium vizsgálatot folytat annak feltárására, hogy mi okozta az elmúlt hónapokban megszaporodott és már halálos áldozatokat is követelő, súlyos tüdőgyulladásos megbetegedéseket az Irakban és a környező országokban szolgálatot teljesítő amerikai katonák körében.
Az amerikai védelmi minisztérium hétfői bejelentése szerint egy orvosokból és egészségügyi szakértőkből álló csoportot küldtek Irakba, ahol a legtöbb megbetegedés történt, míg egy másik orvosi csoport Németországba utazott, ahol a legsúlyosabb betegeket ápolták, illetve ápolják.

A Pentagon hétfő esti mérlege szerint a rejtélyes tüdőgyulladásban eddig több mint százan betegedtek meg, s a betegek közül tizenöten lélegeztető gépre kényszerültek. Közülük két katona belehalt a tüdőgyulladásba, míg tíz felépült, három másikat viszont továbbra is a lélegeztető berendezésen tartanak.

A rejtélyes tüdőgyulladás okait egyelőre csak találgatják. Az bizonyos, hogy a betegség - mint az esetek többsége mutatta - rendkívül gyorsan, szinte órák alatt hatalmasodott el az érintett katonák szervezetén.

Az egészségügyi hatóságok eddig nem találtak olyan gyulladásos fertőzést kiváltó baktériumot, amely a megbetegedést okozhatta volna. Nem találtak bizonyítékot arra sem, hogy a betegségeket vegyi vagy biológiai fegyverek, a környezetben lévő mérgező anyagok vagy akár az atípusos tüdőgyulladás kórokozója váltotta volna ki. Felhívták a figyelmet arra is, hogy olyan katonák estek áldozatul a rejtélyes tüdőgyulladásnak, akik földrajzilag egymástól távol eső helyeken szolgáltak, így szinte kizárható, hogy a betegség emberről emberre terjed. A tüdőgyulladást az Irakban szolgáló amerikai katonák mellett elsősorban a Katarban, Kuvaitban és Üzbegisztánban szolgálatot teljesítő amerikaiak kapták meg.

Egyes vélemények szerint a betegséget a belélegzett homok okozhatja, mindenesetre az orvosok, illetve a szakértők a talajt, a vizet és a levegőt egyaránt vizsgálják, egyelőre azonban sötétben tapogatóznak. Egyre több az olyan sürgetés, hogy az Egészségügyi Világszervezetet is vonják be a vizsgálatokba

A megbetegedések március eleje és július vége között történtek.