Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem engednek az ausztrálok a menekülthajó ügyében

2001.08.30. 16:27
Ausztrália továbbra sem engedi be országába a norvég Tampa hajó fedélzetén érkezett közel ötszáz menekültet - ismertette keményvonalas álláspontját az ENSZ-nek John Howard miniszterelnök. A miniszterelnököt rasszizmussal vádolták a nemzetközi szervezetek.

Ausztrália nem fordít hátat ama elhatározásának, hogy a norvég Tampa hajót, melynek fedélzetén közel ötszáz menekült van, kiutasítsák az ausztrál vizekről. John Howard miniszterelnök országa álláspontját Kofi Annannak, az ENSZ főtitkárának ismertette, aki jelenleg Dél-Afrikában nyitott meg egy rasszizmusellenes konferenciát.

A menekültek senkinek sem kellenek

A miniszterelnök számos országgal tárgyalt a menekültek befogadásáról. Mivel egy süllyedő indonéz kompról vette fel a Tampa hajó a menekülteket, elsősorban Indonéziába szeretné a miniszterelnök visszaküldeni őket. Korábban Indonézia hajlandónak mutatkozott befogadni a menekülteket, a fedélzeten lévő emberek viszont vízbeugrással és éhségsztrájkkal fenyegetőztek, ha a hajó eltávolodik a Karácsony-szigetektől. A menekültek később arra kényszerítették a kapitányt, hogy hajózzon közelebb a szigethez, ezért speciális ausztrál csapatok megállították és ellenőrzésük alá vonták a hajót.

A BBC jelentése szerint a hajó fedélzetén nem 434 menekült van, hanem több, pontosan 460. A norvég Tampa hajó normális körülmények közt 30-40 ember befogadására képes. A fedélzeten leírhatatlan körülmények uralkodnak, a trópusi napsütés elől az emberek kifeszített vásznak árnyékába menekültek. Sokan betegek, fáradtak, és többen elájultak a vízhiány miatt. A nemzetközi segélyszervezetek is fel szeretnének jutni a hajóra, korábban a katonák szállítottak élelmiszereket, tartalékokat a menekülteknek.

Ausztráliában novemberben lennének a választások

Az ausztrál miniszterelnöknek szüksége volt a kategorikus álláspontra: így kívánta példásan visszaszorítani az Ausztráliába igyekvő illegális bevándorlókat, de ugyanakkor ezzel szeretne több szavazatot szerezni a vélhetően novemberben tartandó választásokon. A különleges csapatok bevetéséért azonban bírálták, bár a határozott álláspont miatt a lapok eleinte dicsérték az elnököt. A média szerint a miniszterelnök egy könyörületi kérdésből külpolitikai krízist kreált.

Ausztrális "könyörtelen" - véli Norvégia

A nemzetközi közvélemény is elítélte az ausztrál miniszterelnököt: rasszista jellemzőket véltek felfedezni álláspontjában. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Mary Robins sürgette a miniszterelnököt: járjon el az ENSZ emberjogi egyezménye szerint, és engedje a hajót kikötni. Norvégia, bár ő is visszautasította a menekültek befogadásának lehetőségét, Ausztráliát "könyörtelen" álláspontja miatt bírálta.