Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Bevándorlók nélküli napot tartottak

2006.05.02. 17:05
Becslések szerint összesen 1 millió amerikai bevándorló tüntetett hétfőn több amerikai nagyvárosban a bevándorlási törvény szigorítása ellen. Az országos munkabeszüntetéssel azt akarták megmutatni, az amerikai gazdaság működésképtelen lenne nélkülük. Bush elnök elítélte az akciót.

Országos bojkottal tiltakoztak hétfőn az Egyesült Államokban a bevándorlók és támogatóik a készülő bevándorlási törvény esetleges szigorításai ellen, az illegális bevándorlók jogi státusának kedvező rendezését követelve.

Egy nap bevándorlók nélkül

A szervezők "bevándorlók nélküli napot" hirdettek és arra szólították fel a mozgalom híveit, hogy maradjanak távol munkahelyüktől, vagy az iskolából, és hétfőn lehetőleg ne vásároljanak semmit. Az akcióval azt akarták megmutatni, van súlyuk az amerikai gazdaságban, ezért méltánytalan, hogy bűnözőkként kezelik őket.

A kongresszus a bevándorlási politika megreformálására hivatott törvénytervezeten huzakodik már hónapok óta. A kulcskérdés: mi történjen a 11 millióra becsült illegális bevándorlóval.

Százezrek a tüntetésen, 40 millióan az országban

Több amerikai nagyvárosban, különösen Washingtonban, New Yorkban, Chicagóban és Los Angelesben százezrek vonultak fel. Sokan vállalták az elbocsátás kockázatát is, mivel május elseje az Egyesült Államokban munkanap. Mások úgy döntöttek, hogy munka után vesznek részt a különféle rendezvényeken az élőlánc alkotásától a gyertyás virrasztásig.

Az Egyesült Államokban élő illegális bevándorlók 75 százaléka latin-amerikai. Az Egyesült Államokban 40 millió a spanyol ajkúak száma és a legnagyobb kisebbséget alkotják, megelőzve az amerikai feketéket is. Többségük alacsony fizetésű, a mezőgazdaságban, építkezéseken, éttermekben dolgozó ember.

Mint a ’60-as években

George Bush elnök bírálta a bojkottot. Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója is előre elmarasztalta a "bevándorlók nélküli napot", a demokrata párti többségű helyi szenátus azonban határozatban biztosította a támogatásáról.

Los Angelesben ügyvédek önkéntes csoportja jogi segítséget kínált mindenkinek, akit a tüntetésen való részvétel miatt sérelem ér. A bevándorlók mozgalmát egyes elemzők az 1960-as évek polgárjogi mozgalmához hasonlítják.