Oszkár
20 °C
29 °C

Eltemették Benazir Bhuttót

2007.12.28. 13:25
A csütörtökön meggyilkolt Benazir Bhuttót, Pakisztán legnagyobb ellenzéki pártjának vezetőjét pénteken temették el a dél-pakisztáni Szindh tartományban. A gyászmenetet több ezres tömeg alkotta, a koporsót a Bhutto-család házából vitték a 7 kilométerre lévő mauzóleumhoz. A koporsót a párt zászlójával díszítették.

Több ezer ember gyűlt össze a csütörtökön merényletben meggyilkolt pakisztáni ellenzéki vezető, Benazir Bhutto temetésén, írja a BBC. Bánatos gyászolók tartottak a családi mauzóleumhoz, ahova Bhuttót édesapja mellé temették a dél-pakisztáni Szindh tartomány Gari Kuda Baks falujában.

A koporsót Bhutto pártjának zászlójával díszítették fel, és egy fehér mentőautón vitték a sűrű tömegben a Bhutto család házából a 7 kilométerre lévő mauzóleumhoz. A gyászolók saját fejüket és mellkasukat ütötték, és lökdösték egymást, hogy közelről láthassák a koporsót, írja a BBC.

A koporsót Bhutto pártjának zászlójával díszítették fel

A pakisztáni biztonsági szolgálatot készenlétbe helyezték, miután zavargások törtek ki az ország több városában. Engedélyt kaptak arra is, hogy éles lőszert használjanak, ha a zavargások erőszakossá válnak. Pervez Musarraf pakisztáni elnök nyugalomra intett mindenkit egy csütörtöki választási gyűlésen a Bhutto ellen elkövetett merénylet után. Az elnöki intelem azonban nem használt, a zavargásokban már 32-en az életüket vesztették.

A kormány pénteken bejelentette, hogy a január 8-ra tervezett parlamenti választások időpontja változatlan marad. Mohamedmian Szomro ügyvezető miniszterelnök hozzátette, hogy még konzultálnak a témában a pártokkal. A BBC tudósítója szerint a legnagyobb ellenzéki párt, a Pakisztáni Néppárt (PPP) vezetőjének halálával komoly kétségek merültek fel a választásokkal kapcsolatban.

Bhutto riválisa, Navaz Sarif, szintén egykori miniszterelnök bejelentette, hogy a merényletre való válaszként bojkottálják a választásokat. Sarif péntekre országos sztrájkra szólította fel a pakisztániakat.

Az 54 éves Bhutto ellen csütörtökön, egy Ravalpindiben tartott választási gyűlésen követtek el merényletet. Az ellenzéki vezetőt kórházba szállították, életét azonban nem tudták megmenteni. A gyanú szerint a merénylet mögött az al-Kaida állhat.