Ödön
1 °C
11 °C

Abszolút monarchiából alkotmányossá alakul Bhután

2008.03.24. 14:26
Az ország most először választhatja meg parlamentjét.

Az abszolút monarchiából alkotmányos monarchiává való átalakulás útján fontos állomáshoz érkezett hétfőn a Himalájában fekvő kis buddhista királyság, Bhután. Az ország polgárai most először választhatják meg az ország parlamentjét.

Pontosabban annak alsóházát, mert a felsőházi választások már decemberben lezajlottak az India és Kína között meghúzódó, 670 ezer lakosú, fél magyarországnyi országban.

A volt király, Jigme Singye Wangchuck által kezdeményezett mélyreható átalakítás jegyében rendezik e szavazást. Azzal kezdődött az alkotmányos monarchiává való átalakulás folyamata, hogy az uralkodó 2006 decemberében átengedte abszolút hatalmának egy részét egy minisztertanácsnak, majd lemondott az átalakulást régebb óta szorgalmazó fia, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck javára a trónról.

A volt király hosszabb időn át próbálta korlátozásokkal megóvni országának hagyományos kultúráját, a bhutániak nemzeti identitását: 1999-ig még a televíziózás is be volt tiltva e célból, az internetről nem is szólva. Ugyanakkor azonban nem ért el rossz gazdasági eredményeket az ország az abszolút monarchia utolsó évtizedeiben. Lakosságának nagy része fokozatosan kivergődött a szegénységből, szinte mindenki lehetőséget kapott a tanulásra, a lakosság szinte minden rétege számára elérhetővé vált az orvosi ellátás.

Mintegy 318 ezer szavazópolgár választhatja meg az alsóház 47 képviselőjét. Két párt verseng a parlamenti helyekért: a Demokratikus Néppárt és a Bhutáni Egységpárt. Mindkettő nagyobb gazdasági növekedést és jobb infrastruktúrát ígér a választóknak. A hivatalos eredmények keddre várhatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?