Valér
2 °C
8 °C

Felháborodás Kolumbiában a bigámia engedélyezése miatt

2001.06.13. 12:41
Felzúdulást váltott kolumbiai katolikus körökben a bigámia engedélyezése. Az ország liberális főügyésze viszont azzal érvelt, hogy a "a bigámisták méltó büntetése a második házasság".
A július 24-én hatályba lépő új kolumbiai büntető törvénykönyv nem rendeli többé börtönnel megtorolni az egyszerre két érvényes házasságban élőket. A bigámia jelenleg egytől négy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A bigámia engedélyezése ösztönzi a promiszkuitást - kondította meg a vészharangot Héctor Gutiérrez chiquinquirái megyéspüspök. A dekriminalizálás zöld jelzést ad a hűtlenségnek - osztotta a prelátus véleményét a feminista Florence Thomas, a bogotái állami egyetem tanárnője, akit az AP idézett.

Alfonso Gómez Méndez liberális főügyész ellenben úgy vélte, hogy "a bigámisták méltó büntetése a második házasság". Gómez, az új büntető törvénykönyv egyik építőmestere megjegyezte, hogy a bigámia elleni törvénynek már amúgy sem volt komolyabb jelentősége, mert az ilyen büntetőügyek száma évi két-háromra fogyatkozott a negyvenmilliós Kolumbiában.

Az 1991-es kolumbiai alkotmány fenntartotta ugyan a katolikus egyházi házasságkötés polgári házasságkénti elismerését (a civil anyakönyvbe való bejegyzés kikötésével), de lehetővé tette az így létrejött polgári házasság válóperes felbontását. Azelőtt sok olyan kolumbiai kötött külföldön polgári házasságot, akinek korábbi katolikus házasságát az egyház még nem érvénytelenítette.

Gómez rámutatott, hogy a második házasságkötésről tanúskodó bizonyítékok továbbra is felhasználhatók lesznek polgári válóperes eljárásokban.