Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Bin Ladent körbezárták?

2001.12.14. 13:31
A CNN hírtelevízió értesülése szerint amerikai katonai illetékesek azt feltételezik: Oszama bin Laden nem menekült el a kelet-afganisztáni Tora Bora barlangrendszeréből, hanem továbbra is a tálibellenes afgán erők és az őket segítő amerikaiak által bekerített térségben tartózkodik. Vagy mégsem.
Az afganisztáni katonai műveletek kezdete óta egyre intenzívebb találgatások tárgya, hogy ki tud-e csúszni (vagy esetleg már ki is csúszott) az ostromgyűrűből az al-Kaida terrorhálózat irányítója. Szerdán a Christian Science Monitor című bostoni lap olyan értesülést közölt, hogy Oszama bin Laden Pakisztánba menekült. Az amerikai illetékesek azonban ezt nem tudták megerősíteni - igaz, cáfolni sem, hiszen, mint bevallották, nem tudják, hol lehet a terroristavezér.

A CNN szerint az amerikai hírszerzésnek friss értesülések alapján "oka van abból kiindulni", hogy Oszama bin Laden továbbra is Tora Boránál tartózkodik. Magas rangú katonai illetékesek szerint még mindig Afganisztánban van a bin Ladent támogató tálibok vezetője, Omar molla is. Ő a hírszerzési értesülések alapján valószínűleg a dél-afganisztáni Hilmend tartományban tartózkodik.

Bin Ladenéknek a katonai közlések szerint már nincs nagy mozgásterük, az intenzív amerikai bombázások, a tálibellenes erők előretörése, illetve az egyre növekvő számú amerikai kommandók szorosra fonták a hurkot a barlangokban rejtőző al-Kaida fegyveresei körül. Az üldözöttek magas hegycsúcsok közötti két völgyben tartózkodnak, és a völgyek egyik kijáratát az előrenyomuló afgán ellenzékiek zárják el, a pakisztáni határon lévő másikat pedig a pakisztáni hadsereg. A hegycsúcsokat az amerikaiak figyelik, arra sem tud menekülni senki.

Bin Laden, a fantom

A kelet-afganisztáni törzsi erők egyik legfőbb katonai vezetője, Hazrat Ali bejelentette: csapatai ugyanebben a térségben, egy völgyhajlatban bekerítették az al-Kaida harcosainak egy jelentősebb csoportját, és olyan - ellenőrizhetetlen - értesülések jutottak el hozzá, amelyek szerint a bekerített ellenséges csoportban van bin Laden is.

Homlokegyenest ellenkező állítást tett közzé a szaúdi terrorista hollétéről az AIP hírügynökség: eszerint bin Laden már nem tartózkodik a Tora Bora körzetben. Dzsalálábádban volt november 12-ig, addig a napig, amelyen a tálibok kivonultak Kabulból az Északi Szövetség előrenyomuló erői elől. Bin Laden ekkor a Dzsalálábádtól délre húzódó Tora Bora körzetébe ment, és az ottani erődített barlangokban keresett fedezéket. Ám csak november 25-ig vagy 26-ig maradt ott, e napok valamelyikén ismeretlen helyre távozott onnan - írta az AIP, nem nevezve meg értesülésének forrását.