Auguszta
-4 °C
2 °C

Bioriadó Kanadában

2001.02.04. 14:06
A héten két kanadai kormányépületet is ki kellett üríteni, miután gyanús csomagok érkeztek a hivatalok postázójába. A küldeményekben a hatóságok szerint valamilyen baktériumminta volt, de hogy pontosan mi, azt még mindig nem tudni. Az épületek azóta zárva vannak, az illetékesek viszont megpróbálják megnyugtatni a közvéleményt: nem anthrax volt a ,,levelekben".

Kanadai tudósok vizsgálják azt a baktériummintát, melyet Elinor Caplan bevándorlásügyi miniszter kapott postán. A csomagot a minisztérium postázójában bontották ki, de természetesen nem továbbították a miniszternek. A hatóságok, miután értesültek a gyanús küldeményről, azonnal kiüríttették az ottawai épületet, és a postázóban dolgozó alkalmazottak közül ötöt karanténba zártak.

A küldeményt még vizsgálják, de a csomaggal kapcsolatba került munkatársakat már antibiotikumokkal kezelik. A hatóságok igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt, és rögtön jelezték, hogy a csomagban nem anthrax vagy más halálos méreg volt.

Szerdán egy ontariói kormányépületet is ki kellett üríteni egy hasonló küldemény miatt, de az illetékesek tagadják, hogy a két eset között összefüggés lenne. Az ottawai baktériummintát jelenleg a winnipegi szövetségi járványügyi laboratóriumban vizsgálják - ott, ahol a kanadai kutatók a legveszélyesebb anyagokat (anthrax, ebola-vírus) szokták tanulmányozni.

A kiürített épület az evakuálás óta zárva van. A minisztérium szóvivője szerint csak elővigyázatosságból nem engedik vissza az ezerkétszáz dolgozót, amíg a csomag tartalmat pontosan meg nem ismerik.