Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Szaddámot nemzetközi bíróságon kellene felelősségre vonni

2003.03.21. 15:14
Kapcsolódó cikkek (1)
Háborús bűntettek miatt Szaddám Huszein és vezetőtársai egy, a jugoszláviai, illetve a ruandai események kapcsán felállított ad hoc nemzetközi büntetőbíróságoz hasonló intézmény előtt vonhatók felelősségre, feltéve, hogy élve sikerül őket kézre keríteni - nyilatkozta Valki László nemzetközi jogász pénteken az MTI érdeklődésére.
Mint mondta, mindkét eseti nemzetközi büntetőbíróságot az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) döntése alapján hozták létre. Valki László ezzel összefüggésben rámutatott: a Szaddám Huszein és más iraki vezetők felelősségre vonását célzó nemzetközi bíróság létrehozásához is szükséges, hogy azt az ENSZ Biztonsági Tanácsában a 15 tag közül 9 támogassa szavazatával és az 5 állandó tag egyike se vétózza meg.

Harmadik állam is közreműködhet

- Effajta büntetőbíróság létrehozására egyébként az ENSZ alapokmánya hatalmazza fel a BT-t - tette hozzá a szakember. - A nemzetközi közösség országaiban nagyrészt elfogadottá vált az univerzális joghatóság gondolata, mely szerint harmadik állam is közreműködhet a háborús bűnösök felelősségre vonásában. Példa erre Augusto Pinochet, volt chilei diktátor esete, akinek angliai tartózkodása idején, 1998-ban, a kiadatását kérte Nagy-Britanniától egy spanyolországi vizsgálóbíró spanyol állampolgárok korábbi megkínzása miatt - emlékeztetett Valki László.

Szaddám a halálba menekül?

Kérdésre válaszolva kifejtette: személyes véleménye szerint az a legvalószínűbb, hogy Szaddám Huszein az utolsó pillanatban, Adolf Hitlerhez hasonlóan, halálba menekül a felelőségre vonás elől. - Pillanatnyilag azonban még abban sem lehetünk biztosak, hogy egyáltalán életben van-e az iraki diktátor - jegyezte meg a nemzetközi jogász. Hozzátette: az Egyesült Államok, az Irak elleni támadás megindítása előtt nem sokkal, a háborús bűnösök korábban több tucat iraki vezető nevét tartalmazó listáját leszűkítette Szaddám Huszeinre, illetve közvetlen környezetére.

- Az 1980-as években Irán, majd 1990-ben Kuvait elleni támadó háborúk megindításáért, illetve az azok során a hadifoglyok és a civil lakosság sérelmére elkövetett cselekmények miatt felelősségre vonható Szaddám Huszein - hangsúlyozta Valki László. Elmondása szerint a Jugoszláviában, illetve a Ruandában történtek miatt 1993-94-ben felállított nemzetközi bíróságok előtt mindezidáig száznál kevesebb személy felelősségre vonása indult meg. Ezek a testületek kétfokú eljárásban bírálják el a vád tárgyává tett cselekményt, azaz lehetőség van fellebbezésre.