Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Zuhan Blair népszerűsége

2003.09.27. 13:43
A brit választók fele a miniszterelnök távozását akarja. A jól értesültek hatalmi vetélkedést látnak a háttérben.
A kormányzó brit Munkáspárt ugyan biztosan vezet az ellenzéki konzervatívok előtt, de a brit választók fele Tony Blair miniszterelnök távozását akarja - ez derült ki abból a friss közvélemény-kutatásból, amely szombaton jelent meg a Financial Timesban.

A MORI nemzetközi közvélemény-kutató cég által elvégzett felmérés szerint a megkérdezetteknek pontosan az 50 százaléka tartja úgy, hogy elérkezett az idő az utóbbi hónapok Irak körüli belpolitikai válságától meggyötört kormányfő lemondásának.

A kormányzó baloldal összességében továbbra is messze a legnépszerűbb politikai erő - a Munkáspárt az összes választó 40 százalékának támogatásával 9 ponttal jár a 31 százalékos konzervatívok előtt -, de a vezető londoni gazdasági-politikai napilapban közölt felmérésből kiderül az is, hogy Blair személye a párt támogatottságát is megterheli. Abban a MORI által felvázolt elméleti modellben, amelyben most nem Blair, hanem legvalószínűbb utódja és hatalmi vetélytársa, Gordon Brown pénzügyminiszter a miniszterelnök, a Labour jelenlegi 9 pontos előnye 15 pontosra növekedne.

Hatalmi harc

Rendre cáfolt, de magukat makacsul tartó londoni találgatások szerint Blair és Brown folyamatos hatalmi vetélkedést folytat a háttérben, és ennek jelei időnként a felszínre is kerülnek, főleg az euró nagy-britanniai meghonosításának ügyében. Blair a közös valuta erőteljes híve, a pénzügyminiszter azonban jóval óvatosabb a brit eurócsatlakozás ügyében, és nyáron - állítólag a miniszterelnökkel lezajlott súlyos összecsapások után - sikerült is megtorpedóznia az euróról megígért népszavazás belátható időn belüli kiírását, azzal, hogy a csatlakozáshoz megszabott gazdasági feltételrendszert nem teljesültnek nyilvánította.

A szombaton megjelent közvélemény-kutatási adatok szerint a választók 29 százaléka mondta magát elégedettnek Tony Blair általános politikusi teljesítményével. Az iraki háború befejezése után közvetlenül még 47 százaléknyian voltak elégedettek a miniszterelnök munkájával.

Most 64 százalék kifejezetten elégedetlen Blairrel; ez az arány a legmagasabb azóta, hogy 2000 novemberében, az üzemanyag-illeték drasztikus emelése nyomán kirobbant, az ország életét szinte teljesen megbénító fuvarossztrájkok idején 63 százalék mondta ugyanezt a kormányfőről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!