Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Blair első buktája a parlamentben

2005.11.09. 20:51
Leszavazta a kormány a terrorizmussal gyanúsítottak vádemelés nélküli kilencven napos letartóztatására vonatkozó javaslatát. Blair első parlamenti buktáját az elenzék bizalmi válságként, az elemzők Blair meggyengüléseként értékelik.

Elszenvedte miniszterelnöksége első parlamenti kudarcát Tony Blair. Az alsóház a Munkáspárt többsége ellenére elutasította a kormány terrortörvénycsomagjának egyik sarokkövét, a terrorista vádlottak vádemelés nélküli fogvatartásának kilencven napra növeléséről szóló javaslatot, jelentette a BBC.

Bár a Munkáspárt a májusi választásokon 353 képviselői helyet szerzett, a törvényjavaslat zárószavazásán mindössze 291-en támogatták a kormány tervezetét. A parlament később elfogadott egy javaslatot, mely 28 napra növelte a vádemelés nélküli fogvatartás idejét, írja a BBC.

Blair kudarcát a konzervatív ellenzék leköszönő vezére, Michael Howard azonnal bizalmi válságként értelmezte a helyzetet, mondván a kormányfő saját pártja támogatását sem tudta megszerezni. A miniszterelnök hivatala tömören elutasította Howard felszólítását a lemondásra.

Bár valóban nem bizalmi szavazás volt, a BBC politikai elemzője a vereség igenis megkérdőjelezi Blair hatalmát. A liberális demokraták vezérszónoka, Simon Hughes "sorsdöntőként" élte meg Blair vereségét, mondván ez előrehozhatja a miniszterelnök távozását.

Blair a választások előtt lebegtette, hogy nem tölti ki teljesen harmadik kormányfői megbízását, győzelme óta azonban határozottan elutasítja a felvetést.

Blair a kudarcot is könnyen vette. Ugyan csalódott volt, de még igy is jobb döntésnek nevezte, hogy kudarc árán is parlament elé vitte a kérdést, semmint hogy megfutamodjon, írja a BBC.

A szavazás előtt a kormánytagok a legkülönbözőbb ígéretekkel próbálták megszerezni a terrortörvényeket a legutóbb is csak ideiglenessége miatt támogató baloldali képviselőket. Ahogy a terrortörvények korábban elfogadott pontjainál, úgy most is biztosították őket, hogy a kilencven napos letartóztatásról szóló szabályozás is csak egy évig, marad érvényben, akkor újra a parlament dönthet meghosszabbításáról.