Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Csödbe juttathatja a Munkáspártot a pártfinanszírozási botrány

2006.03.22. 12:38
Tony Blair politikai túlélése mellett a brit Munkáspárt léte is veszélybe került a pártfinanszírozási botrányban. A milliós hiteleikért nemesi címre felterjesztett üzletemberek közül többen visszakövetelik a pénzüket, de kétséges, hogy az eladósodott párt elő tudja keríteni a követelt 6,5 millió fontot.

Pénzügyi összeomlás fenyegeti a brit Munkáspártot az elmúlt hetekben kirobbant pártfinanszírozási botrány miatt, írja a Daily Telegraph. A politikai szempontból is egyre kínosabbá váló hitelügyek nem csak a párt pénzügyi helyzetét, de Tony Blair miniszterelnök hatalmát is veszélyeztetik.

A Munkáspárt a tavaly májusi választások előtt vett fel magánszemélyektől 14 millió fontnyi (5,2 milliárd forintnyi) hitelt vett fel. Ez elvileg törvényes lenne, de mint kiderült, a munkáspárti kormány több magénhitelezőjét is főuri rangra terjesztette fel. Ebben a formában pedig már inkább politikai korrupció, mintsem egyszerű hitelüzelt látszatát kelti az ügylet.

A botrány miatt lázadás tört ki a Munkáspárt Országos Végrehajt Bizottságában, az egyetlen testületben, amit Blair nem tudott teljesen ellenőrzése alá vonni a pártban, és amiben a mai napig többségben vannak a Blair alatt háttérbe szorult hagyományos baloldal képviselői. A bizottság formálisan is visszavonta Blairtől a pártadományok ellenőrzési jogát. Hatalma korlátozása az eddigi legnyiltabb lázadás Blair ellen a régi gárda részéről.

A lázadás pedig immár Blair miniszterelnöki hatalmát veszélyezteti. A kormányfő az elmúlt egy évben kétszer is vereséget szenvedett parlamenti szavazáson, ami a munkáspárt nyolcvan fős parlamenti többsége mellett megalázó. Több parlamenti vereséget csak úgy tudott elkerülni Blair, hogy pártja lázadóinak ellenszavazatait a javaslatait támogató konzervatívok voksai ellensúlyozták. Ilyen kérdés volt például az oktatási reform, amit a Munkáspárt baloldala ellenzett.

A politikai válságon túl a Munkáspártot a csőd is fenyegeti, mivel a Telegraph értesülései szerint a 14 millió fontos magánhitelt összedobó üzletemberek közül "legalább öten" visszakövetelik pénzüket. A lap értesülései szerint a pártnak napokon belül 6,5 millió fontot kéne visszafizetnie, pedig már most is 23 millió fontos adósága van. A Financial Times értesülései szerint a Munkáspárt egy használaton kívüli irodájának eladásából remélt hatmillió fontos bevételből törleszthetne.