Valér
4 °C
8 °C

Bobby Fischer Montenegróba megy?

2004.08.02. 19:53
Egy montenegrói lap szerint az egykori jugoszláv tagköztársaságba szeretne távozni Japánból Bobby Fischer egykori sakkvilágbajnok. A sakkozót tizennégy éve körözték az amerikai hatóságok, mert a Jugoszlávia elleni embargót megsértve Belgrádba utazott, s ott 3 millió dollár pénzdíjat vett föl egy mérkőzésért.
Helyi lapértesülés szerint a július elején Japánban letartóztatott egykori sakkvilágbajnok, Bobby Fischer azt kérte a hatóságoktól, hogy Szerbia és Montenegróba utazhasson. A Vijesti úgy tudja, hogy Filip Vujanovic montenegrói elnök kész lenne teljesíteni Fischer kérését.

Predrag Boskovic szerb-montenegrói külügyi államtitkár kifejtette, hogy valószínűleg nem lesz akadálya a 61 éves exvilágbajnok érkezésének, noha az ügy bonyolult, mert ismerik kötelezettségeiket, s fontos számukra a "jó kapcsolat az Egyesült Államokkal".

A sakkozót 1992 óta körözték az amerikai hatóságok, arra hivatkozva, hogy Fischer a Jugoszlávia elleni embargót megsértve Belgrádba utazott, s ott 3 millió dollár pénzdíjat vett föl az 1972-es világbajnoki párosmérkőzés "repríz kiadásáért" Borisz Szpasszkij ellen.