Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kényszerleszállást hajtott végre egy Boeing

2001.10.11. 10:43
Két F-16-os vadászgép kíséretében, 148 utassal a fedélzetén kényszerleszállást hajtott végre szerdán az Egyesült Államokban egy Boeing 757-es utasszállító repülőgép, miután egy utas fenyegető tartalmú levelet nyújtott át egy utaskísérőnek.
A Delta Airlines Atlanta - Los Angeles útvonalon közlekedő járatát a pilóta a Louisiana állambeli Shreveport repülőterén tette földre, miután tudomást szerzett a fenyegető levélről. A repülőgép biztonságban földet ért, senkinek sem esett bántódása. Shreveportban már a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei várták Edward Stephensont, azt a 36 éves kaliforniai férfit, aki átnyújtotta a stewardessnek a levelet. A hatóságok elmeorvosi vizsgálatot rendeltek el a férfinál.

A nyilvánosságra került információk szerint Stephenson azt üzente a pilótának, hogy ne próbáljon letérni az eredeti útvonalról, előzőleg ugyanis a gép vezetője bejelentette, hogy a rossz időjárási körülmények között a tervezettől eltérő úton közelítik meg Los Angelest. A farmernadrágot és baseballsapkát viselő kaliforniai férfi ezután a leszállásig nyugodtan ült a helyén, az utasok egyike pedig a biztonság kedvéért őrt állt a pilótafülke ajtajánál.

Hétfőn két F-16-os egy American Airlines-gépet kísért Chicagóba: akkor egy őrült betört a pilótafülkébe, de az utasok legyűrték. A gép végül nagyobb baj nélkül leszállt.