Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kamudiplomások felelnek az amerikai atombiztonságért

2004.05.12. 12:36
Megfelelő képesítések nélküli emberek felügyelik az amerikai atomipar biztonságát - derült ki az amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatából. Több felügyelő is akkreditálatlan tanintézményektől szerzett diplomát, tényleges oktatás és vizsgák nélkül.
Ha nem is maga Homer Simpson, de számos megfelelő képesítés nélküli személy tölt be magas pozíciókat az amerikai atomenergia-iparban - írja a BBC. Az amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (GAO) nyomozása szerint huszonnyolc vezető beosztású kormányzati tisztviselő - köztük atomenergia-biztonsági ellenőrök - hamis főiskolai diplomával igazolta alkalmasságát a munkára. A hivatal szerint a jelenség ennél még kiterjedtebb is lehet.

Állami pénzen vett diplomák

Az alkalmazottak akkreditálatlan felsőoktatási intézményektől vásároltak diplomákat. Ezek a tanintézmények oktatás és vizsgák nélkül, "élettapasztalat alapján" állítják ki diplomáikat. A GAO jelentése szerint a diplomavásárlásokat állami pénzen finanszírozták.

A szövetségi kormány általában támogatja alkalmazottai tanulmányait, de a törvény szerint csak akkreditált képzéseket fizetnek ki - írja a BBC.

Viccképzés

A kormányzati munkát ellenőrző szenátusi bizottság elé terjesztett jelentés nem nevezi meg a vétkeseket. Annyit azonban elárul, hogy a Nemzeti Atombiztonsági Hivatal három vészhelyzeti szakembere is hamis diplomával rendelkezik. Egyikük elmondása szerint ötezer dollárt fizetett a papírért.

A diploma megszerzéséhez még felvételi tesztet sem kellett kitöltenie, és még csak a közelében sem járt a tanintézménynek. Diplomáját a magas beosztású vezető is "viccnek" minősítette.

A GAO fél év alatt, beépített nyomozók segítségével derített fényt a visszásságokra. A hivatal jelentése szerint a kormányzati ügynökségeken nincs kialakult rendszer a tanulmányi előélet, vagy a finanszírozott oktatás ellenőrzésére.