Béla
12 °C
27 °C

Rálőttek a bolgár elnök kíséretére Irakban

2004.04.26. 06:59
Irakban rálőttek a hazája békefenntartóit meglátogató bolgár elnök kíséretére. Az amerikai katonák irakiakkal együtt járőröznek majd Fallúdzsában.
Rálőttek a bolgár elnök kíséretére Irakban, amikor Georgi Parvanov vasárnap felkereste országa békefenntartó katonáit; a lövedékek senkit sem sebesítettek meg.

Mint vasárnap este Szófiában közölték, az incidens a síiták lakta Kerbela városában történt, amikor Parvanov és kísérete a lengyel és a bolgár békefenntartók tábora között utazott.

Az államfő kíséretében lévő katonák, testőrök viszonozták az ismeretlen támadók tüzét. A lövöldözés rövid ideig tartott és senki sem sebesült meg.

Parvanov találkozott a bolgár egység katonáival, valamint Mieczyslaw Bieniek tábornokkal, az Irak középső és déli részén tevékenykedő nemzetközi hadosztály lengyel parancsnokával. A 485 bolgár katona Kerbelában járőrtevékenységet folytat, védelmezi a városházát és a rendőrparancsnokságot.

A bolgár államfő várhatóan hétfőre virradóra tér vissza Szófiába; az elnöki különgéppel nyolc bolgár katona is hazatér, s e gép szállítja haza egy pénteken lelőtt bolgár katona holttestét is.

Amerikai katonák irakiakkal együtt járőröznek
Amerikai katonák az iraki biztonsági erők tagjaival együtt járőrözni fognak Fallúdzsában, hogy ellenőrzésük alá vonják a várost, ahol sok ellenálló harcol a külföldi megszálló csapatok ellen.

Mint az Irakba vezényelt amerikai haderő vasárnap bejelentette, a járőrök a tervek szerint keddtől kezdenék meg tevékenységüket. A fallúdzsai hatóságok pedig közzétennék a városban, hogy a járőrök ellenségnek fognak tekinteni mindenkit, akit fegyverrel látnak a településen.