Piroska
-2 °C
5 °C

Irakiak lelőttek egy bolgár helikoptert

2005.04.22. 06:50
Irakiak csütörtökön lelőttek egy bolgár helikoptert, a 11 fős személyzet egy tagja túlélte a támadást. Az Iraki Iszlám Hadsereg videofelvétele szerint a súlyosan sérült bolgár segítséget kért az iraki katonáktól, de azok tüzet nyitottak, sőt a földre került tetembe is többször belelőttek. Egyelőre nem tudni, hogy ki vezényelte a bolgár gépet a térségbe.
Túlélte a Bagdadtól északra csütörtökön lelőtt helikopter személyzetének egyik tagja a zuhanást, de a támadást vállaló iraki felkelők csoportjának, az Iraki Iszlám Hadseregnek a fegyveresei agyonlőtték a sebesültet - ez derült ki az iszlám szélsőségesek által használt internetes oldalra feltett amatőr videofelvételből.

A közel háromperces felvételen jól láthatóak a Mi-8-as bolgár helikopter lángokban álló roncsai, két elszenesedett holttest, valamint egy nyilvánvalóan súlyosan megsebesült, kék repülős egyenruhát viselő ősz hajú férfi, aki a földön feküdt. A fegyveresek angolul felállásra noszogatták és fegyvert követeltek tőle. "Nem tudok (felállni), eltört. Add a kezed!" - mondta az angolul akcentussal beszélő túlélő, aki nyilván arra utalt, hogy eltört a lába. Többször is segítséget kért a felálláshoz, végül a fegyveresek felsegítették és járásra kényszerítették. Néhány lépésnyi tántorgás után a fegyveresek rárivalltak, hogy forduljon vissza. A karjait feléjük nyújtó sebesültre - aki e gesztussal mintha azt kérte volna, hogy ne tegyék meg azt, amire készülnek - tüzet nyitottak, sőt a földre került tetembe is többször belelőttek, közben azt kiabálták, hogy "Allah akbár!" (Isten a legnagyobb).

Nem hiteles

A nyilvánvalóan amatőr videofelvétel hitelességét független forrásból nem lehetett ellenőrizni. A felvételhez csatolt internetes közleményben az Iraki Iszlám Hadsereg azt állította, hogy a helikopter legénységének egy tagját elfogták és megölték, hogy megbosszulják "a fallúdzsai mecsetekben az egész világ szeme láttára hidegvérrel meggyilkolt muzulmánokat". Ezzel feltehetően a lázadók tűzfészkének számító Fallúdzsa ellen novemberben indított amerikai támadásra utaltak.

Tizenegy személy, köztük hat amerikai állampolgár utazott a Mi-8-as helikopteren. A hat amerikai áldozat a Blackwater nevű biztonsági cég alkalmazottja volt. Rajtuk és a háromfős bolgár személyzeten kívül két Fidzsi-szigeteki testőr utazott az Irakban állomásozó nemzetközi erőket kiszolgáló bolgár helikopteren. A légi jármű Bagdadból Tikrítbe tartott, amikor rakétatámadás érte egy sivatagos terepszakasz fölött.

Ki küldte oda őket?

A bolgár védelmi minisztérium szófiai bejelentése szerint a légi jármű az amerikai védelmi minisztérium megbízásából végzett személyszállítást az arab országban. A Heli Air légitársaság, a jármű bolgár tulajdonosa azt közölte ezzel szemben, hogy a kanadai Skylink cég bérelte tőlük a helikoptert.

Iraki lázadók gyakran támadják meg a szövetséges erők repülőit, és néhány helikoptert, illetve repülőt le is lőttek. 2003 novemberében az amerikai légierő Chinook típusú szállító helikopterét lőtték le Bagdadtól nyugatra, és ennek következtében 16 amerikai katona halt meg, több mint húsz pedig megsebesült. Idén január 30-án tíz brit katona halt meg, amikor az őket szállító C-130-as típusú repülőgépet valószínűleg iraki lázadók lelőtték.

Polgári célú légi járművet eddig csak egyetlen egy esetben támadtak meg: a DHL nemzetközi légi fuvarozó cég repülőgépét Bagdadban felszállás közben érte rakétatalálat, de a megrongálódott repülő visszafordult és sikeres kényszerleszállást hajtott végre.