Valér
4 °C
8 °C

Elkészült Bush óriásbombája

2003.11.22. 07:22
Florida államban végrehajtották az utolsó kísérletet a "százszorszép-nyeső" továbbfejlesztett változatával, amely. bár hagyományos töltettel rendelkezik, hatásában felér egy kisebb nukleáris fegyverrel. Súlya közel tíz tonna.
Az amerikai légierő végrehajtotta az utolsó robbantási kísérletet az eddigi legnagyobb hagyományos töltetű óriásbombával. közel tíz tonna súlyú robbanószerkezet pénteken dobták le egy MC-130 Combat Talon típusú szállító repülőgépből a légierő Florida állambeli Eglin légitámaszpontjának gyakorlóterére. Az utolsó kísérletet eredetileg korábbra tervezték, de előbb a rossz időjárás miatt, majd egy apróbb műszaki hiba miatt halasztottak.

AIdén márciusban, nem sokkal az iraki háború kirobbanása előtt hajtották végre az első éles kísérletet vele. Az óriásbombából többet Irakba is szállítottak, de végül nem vetették be a harcokban.

A bomba romboló ereje egy kisebb nukleáris töltetével egyenértékű. Lényegében a Vietnamban bevetett 6,75 tonnás "daisy cutter" (százszorszép-nyeső) bomba még rombolóbb változata. Ez a kisebb változat az első öbölháborúban, de később Afganisztánban is szerepet kapott azok ellen a barlangrendszerek ellen, ahol a tálib fegyveresek és al-Kaida terroristái bujkáltak.