Natália
1 °C
7 °C

Bombafenyegetés miatt kényszerleszállt az Athén-New York járat

2004.09.26. 19:00
Bombafenyegetés miatt kényszerleszállást hajtott végre London közelében egy görög utasszállító gép. A légi jármű Athénból tartott New Yorkba, amikor három telefonos fenyegetés is érkezett egy görög lap szerkesztőségéhez. A brit rendőrség megkezdte a 290 utas egyenkénti kihallgatását, illetve a csomagok átvizsgálását.
Harci gépek kíséretében, egymást követő több bombafenyegetés miatt kényszerleszállást hajtott végre Londonban vasárnap kora este egy görög utasszállító repülőgép, több száz utassal a fedélzetén. A BBC jelentése szerint az Olympic Airways Athénból New Yorkba tartó, Airbus A340-es típusú repülőgépének kellett megszakítania útját a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér egyikén, a brit fővárostól északkeletre fekvő Stansteden. A londoni rádió athéni értesülése szerint előzőleg egy görög újsághoz hozzávetőleg félórás időközönként összesen három telefonos bombafenyegetés futott be.

A hívást rögzítő munkatársak két különböző férfihangot azonosítottak; az egyik tört, a másik folyékony görög nyelven azt állította, hogy a repülőgépen robbanószerkezet van. A hívás után a lap értesítette a görög rendőrséget, az pedig a légitársaságot, s a kapitány ezután kért leszállási engedélyt Stansteden.

A OA411-es számú járatot a brit királyi légierő több Tornado típusú harci gépe kísérte a leszállásig a brit légtérben, de a katonai repülők az utasszállító biztonságos földet érése után visszatértek támaszpontjaikra - közölte a brit védelmi minisztérium. A tárca biztonsági okokra hivatkozva nem árulta el, hogy összesen hány Tornado szállt fel a riasztás után.

A BBC-nek a Jane's katonai elemző csoport egy szakértője az incidenst kommentálva azt mondta: a légierő bekapcsolódása hasonló esetekben a szeptember 11-ei merényletek óta rutinszerű, hiszen "az ilyen bombafenyegetésekről könnyen kiderülhet, hogy újabb, szeptember 11-e jellegű terrortámadásról van szó". A harci gépek jól látható jelenléte "egyértelművé teszi az esetleges géprablóknak, hogy eredeti céljukat nem fogják elérni, mert a repülőgépet le fogják lőni" - tette hozzá.

A görög gépen 290 utas tartózkodott, akiket a 11 fős személyzettel együtt a leszállás után evakuáltak. Az utasokat a helyszíni beszámolók szerint a repülőtér egyik hangárépületébe terelték, és megkezdték egyenkénti kihallgatásukat, kiszűrendő a köztük lévő esetleges terroristákat. Ugyancsak megkezdődött vasárnap este az ezernyi csomag és kézipoggyász tételes átvizsgálása.

Az első jelentések egyébként még arról szóltak, hogy a gépet eltérítették, de ezt a hírt később senki sem erősítette meg.

A Londontól mintegy 60 kilométerre fekvő Stansted repülőtér elhelyezkedése miatt a terrorgyanús incidensektől érintett utasszállító repülőgépek kijelölt leszállóhelye, ez ugyanis a brit fővárostól legmesszebb eső, nagy gépek fogadására alkalmas környékbeli légikikötő, és megközelítési légifolyosói messze elkerülik London központját.

A másik négy nagy londoni nemzetközi repülőtér közül a legnagyobb, a Heathrow közvetlenül a város nyugati határában, ráadásul a királyi család hatalmas windsori kastélya mellett fekszik, és bevezető légifolyosói London legbelső területei, köztük a parlament, a kormányzati negyed és a Buckingham-palota - II. Erzsébet királynő fő londoni rezidenciája - felett vezetnek át. A City repülőtér egyenesen London pénzügyi központjában van, és a másik kettő, a Gatwick és a Luton sincs messze a brit fővárostól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?