Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Bombafenyegetés miatt kényszerleszállt az Athén-New York járat

2004.09.26. 19:00
Bombafenyegetés miatt kényszerleszállást hajtott végre London közelében egy görög utasszállító gép. A légi jármű Athénból tartott New Yorkba, amikor három telefonos fenyegetés is érkezett egy görög lap szerkesztőségéhez. A brit rendőrség megkezdte a 290 utas egyenkénti kihallgatását, illetve a csomagok átvizsgálását.
Harci gépek kíséretében, egymást követő több bombafenyegetés miatt kényszerleszállást hajtott végre Londonban vasárnap kora este egy görög utasszállító repülőgép, több száz utassal a fedélzetén. A BBC jelentése szerint az Olympic Airways Athénból New Yorkba tartó, Airbus A340-es típusú repülőgépének kellett megszakítania útját a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér egyikén, a brit fővárostól északkeletre fekvő Stansteden. A londoni rádió athéni értesülése szerint előzőleg egy görög újsághoz hozzávetőleg félórás időközönként összesen három telefonos bombafenyegetés futott be.

A hívást rögzítő munkatársak két különböző férfihangot azonosítottak; az egyik tört, a másik folyékony görög nyelven azt állította, hogy a repülőgépen robbanószerkezet van. A hívás után a lap értesítette a görög rendőrséget, az pedig a légitársaságot, s a kapitány ezután kért leszállási engedélyt Stansteden.

A OA411-es számú járatot a brit királyi légierő több Tornado típusú harci gépe kísérte a leszállásig a brit légtérben, de a katonai repülők az utasszállító biztonságos földet érése után visszatértek támaszpontjaikra - közölte a brit védelmi minisztérium. A tárca biztonsági okokra hivatkozva nem árulta el, hogy összesen hány Tornado szállt fel a riasztás után.

A BBC-nek a Jane's katonai elemző csoport egy szakértője az incidenst kommentálva azt mondta: a légierő bekapcsolódása hasonló esetekben a szeptember 11-ei merényletek óta rutinszerű, hiszen "az ilyen bombafenyegetésekről könnyen kiderülhet, hogy újabb, szeptember 11-e jellegű terrortámadásról van szó". A harci gépek jól látható jelenléte "egyértelművé teszi az esetleges géprablóknak, hogy eredeti céljukat nem fogják elérni, mert a repülőgépet le fogják lőni" - tette hozzá.

A görög gépen 290 utas tartózkodott, akiket a 11 fős személyzettel együtt a leszállás után evakuáltak. Az utasokat a helyszíni beszámolók szerint a repülőtér egyik hangárépületébe terelték, és megkezdték egyenkénti kihallgatásukat, kiszűrendő a köztük lévő esetleges terroristákat. Ugyancsak megkezdődött vasárnap este az ezernyi csomag és kézipoggyász tételes átvizsgálása.

Az első jelentések egyébként még arról szóltak, hogy a gépet eltérítették, de ezt a hírt később senki sem erősítette meg.

A Londontól mintegy 60 kilométerre fekvő Stansted repülőtér elhelyezkedése miatt a terrorgyanús incidensektől érintett utasszállító repülőgépek kijelölt leszállóhelye, ez ugyanis a brit fővárostól legmesszebb eső, nagy gépek fogadására alkalmas környékbeli légikikötő, és megközelítési légifolyosói messze elkerülik London központját.

A másik négy nagy londoni nemzetközi repülőtér közül a legnagyobb, a Heathrow közvetlenül a város nyugati határában, ráadásul a királyi család hatalmas windsori kastélya mellett fekszik, és bevezető légifolyosói London legbelső területei, köztük a parlament, a kormányzati negyed és a Buckingham-palota - II. Erzsébet királynő fő londoni rezidenciája - felett vezetnek át. A City repülőtér egyenesen London pénzügyi központjában van, és a másik kettő, a Gatwick és a Luton sincs messze a brit fővárostól.