Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A nacionalisták győztek Boszniában

2004.10.03. 08:59
Az előzetes eredmények szerint A muzulmán Demokratikus Akciópárt, a Szerb Demokratikus Párt és a Horvát Demokratikus Unió áll az élen.
A nacionalista pártok sikerét hozták az első részeredmények szerint a szombaton rendezett helyhatósági választások Bosznia-Hercegovinában. A választáson rendkívül alacsony, alig 45 százalékos volt a részvétel, ami 21 százalékkal marad el a négy évvel ezelőtti helyhatósági választás részvételi arányától.

Fásultság

Az első részeredmények szerint a jugoszláv utódköztársaság szavazópolgárai etnikai alapon választottak: a muzulmán Demokratikus Akciópárt, a Szerb Demokratikus Párt és a Horvát Demokratikus Unió áll az élen. A legutóbbi, 2002-es választásokon a nacionalista pártok jól szerepeltek, mindhárom helyet megszerezték a háromtagú elnökségben. Az AP hírügynökségnek nyilatkozó muzulmán szerint a horvátok és a szerbek is saját nacionalista pártjaikra fognak szavazni, így ő is ezt teszi.

A BBC Online tudósítása szerint az emberek többségének, főképpen a fiataloknak elege van a politikából, illetve hatalomban lévők korrupciójából. A legtöbben éppen ezért elégedetlenek a pártokkal. A helyi tudósítások szerint a legtöbb boszniainak elege van az eredmények nélküli választásokból is. Sőt, a különbséget sem látják a jelöltek között.

Az első önálló

A délszláv háború óta az első önállóan szervezett helyhatósági választást tartották Bosznia-Hercegovinában. A több mint 2,3 millió szavazásra jogosult polgára új városi tanácsokat és polgármestereket választott az ország 142 helyhatósági területén.

Ez volt az első olyan választás a jugoszláviai polgárháború óta, amelyet teljes egészében a boszniai hatóságok szerveznek és finanszíroznak, egyben az első olyan szavazás, amelyen a boszniai városok polgármestereit közvetlenül választották. A választásokon 70 párt, 18 koalíció, 6 független jelöltlista és 144 független jelölt indult. A nem hivatalos végeredmény vasárnap estére várható.