Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Behúzott egy tüntetőnek Tony Blair helyettese

2001.05.17. 11:26
Kínos közjátékok árnyékolták be a brit parlamenti választási kampányt szerdán: a Walesben kampányoló John Prescott miniszterelnök-helyettes behúzott egy tojást dobáló tüntetőnek, Jack Straw belügyminiszter beszédét elégedetlen rendőrtisztek tapsolták ki, Tony Blair kormányfő egy kórházi látogatás során a televíziós kamerák előtt hosszas kioktatásban részesült egy rákbeteg felháborodott hozzátartozójától, William Hague konzervatív pártvezért és feleségét bősz tüntetők sorfala közül kellett kimenekíteni a biztonsági embereknek.
Brit választási kampányban 15-20 éve nem látott esemény színhelye volt egy kicsiny walesi városka, Rhyl: a szerda esti munkáspárti nagygyűlésre érkező John Prescott kormányfőhelyettest felbőszült, tojást hajigáló tüntetők fogadták. Az autóbuszból kiszálló politikus ennek ellenére elvonult a tiltakozók sorfala előtt. Amikor azonban egy férfi közvetlen közelről egy tojást vágott az arcába, az egykori tengerész, Prescott egy jól célzott jobbegyenessel támadt rá. Dulakodás kezdődött, a férfi leteperte a miniszterelnök-helyettest, akit csak a rendőrök és a biztonsági erők tudtak kimenekíteni. A tüntetőt őrizetbe vették, és a rendőrség vizsgálatot kezdett az esetről.

Önvédelemre hivatkozott a boxoló miniszterelnök-helyettes

Tony Blair
Beolvastak neki
John Prescott, aki az éjszaka több órán át nem tudta elhagyni a városi színházat az épületet körülvevő tüntetők haragja miatt, egy későbbi nyilatkozatában azzal védekezett, hogy önvédelemből cselekedett. A Munkáspárt szóvivője is védelmébe vette a politikust, mondván, ösztönösen azt tette, amit minden ember tett volna hasonló esetében. A párt politikusai közölték, a rendőrségi vizsgálat után foglalnak állást a történtekről. Tony Blair sajnálatának adott hangot.

Az eset nyomán az ellenzéki konzervatívok helyi képviselői lemondásra szólították fel a miniszterelnök-helyettest, mondván, egy politikusnak minden helyzetben meg kell őriznie nyugalmát és méltóságát, és nem önbíráskodhat. A liberális demokraták belügyi szóvivője csak annyit mondott, hogy mind a tüntető, mind a miniszterelnök-helyettes helytelenül cselekedett.

Beolvastak Tony Blairnek a kórházban

Kommentátorok a Labour fekete napjának nevezték szerdát, rámutatva, hogy a választók haragja súlyos árnyékot vetett a párt választási programjának ünnepélyes meghirdetésére. A pártprogram ismertetése után egy birminghami kórházban tett látogatásakor Tony Blairnek szabályszerűen beolvasott egy az állami egészségügy állapotával elégedetlen asszony, akinek rákbeteg hozzátartozóját a kórházban kezelik.

Sharron Storer kamerák és mikrofonok százai előtt sérelmeinek hosszú sorát záporozta a kormányfőre, felelősségre vonta őt a kórházak siralmas állapota, a betegágyak hiánya miatt, több percen át belefojtva a szót a láthatóan zavart Blairbe. Ugyancsak szerdán Jack Straw belügyminiszter beszédét szakították meg többszöri bekiabálással, lassú, ütemes tapssal rendőrök, akik előtt az igazságszolgáltatás, a rendőrség fejlesztése tervezett reformjáról szólt.

A kutatások mást mutatnak

A Munkáspártnak némi megnyugvást adhat, hogy a csütörtöki közvélemény-kutatások egyelőre a választópolgárok többségének ellentétes véleményét jelzik a kormánypárt politikájáról. A The Times című napilap által ismertetett Mori felmérés szerint a megkérdezettek 54 százaléka adná szavazatát a Labourre, ha most rendeznék meg a választásokat, ugyanannyian mint az egy héttel korábbi hasonló megkereséskor. Az ellenzéki konzervatívok nagyszabású adócsökkentési ígéreteik ellenére visszaestek, támogatottságuk 28 százalékos az egy héttel ezelőtti 30 százalékkal szemben. A Liberális Demokrata Párt a szavazatok 12 százalékára számíthatna a korábbi 13 százalékkal szemben. Jó hír a politikusoknak, hogy a megkérdezettek 70 százaléka jelezte részvételi szándékát a szavazáson a korábbi 65 százalék helyett.