Auguszta
-4 °C
2 °C

'A muzulmánok bálványt imádnak'

2003.10.17. 06:35
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter csütörtökön a szólásszabadságra hivatkozva védelmébe vette a Pentagon hírszerzési főcsoportfőnökét, aki szerint a muzulmánok bálványt imádnak, nem valódi istent és a terrorizmus elleni harc a sátánnal vívott küzdelem.
William G. Boykin vezérőrnagy több beszédet is mondott evangélista keresztény egyházak rendezvényein, olykor egyenruhában, és vallási hasonlatokkal ecsetelte a terrorizmus elleni háborút.

Egy szomáliai hadúrról szólva kijelentette: "Tudtam, hogy az én istenem hatalmasabb, mint az övé, tudtam, hogy az én istenem igazi isten, míg az övé csak bálvány."

A nyáron Oregon államban Boykin úgy fogalmazott, hogy az iszlám szélsőségesek azért gyűlölik az Egyesült Államokat, mert keresztény nemzet zsidó-keresztény gyökerekkel és az ellenség pedig egy Sátán nevű fickó. Boykin egy másik alkalommal kijelentette, hogy isten választotta ki George Busht elnöknek.

Donald Rumsfeld csütörtöki sajtóértekezletén nem kommentálta Boykin szavait, arra hivatkozva, hogy nem látta az erről először az NBC televízióban bemutatott videofelvételeket, de elismeréssel szólt a tábornok szakmai felkészültségéről.

Megismételte a kormány álláspontját, amely szerint a terrorizmus elleni háború nem az iszlám ellen irányul, hanem olyan személyek ellen, akik saját céljaikra visszaélnek a vallással.

A szólásszabadságra hivatkozva a miniszter kijelentette, nem akadályozhatja meg a tiszteket abban, hogy vitatott kijelentéseket tegyenek. "Szabad nép vagyunk és épp ez a csodálatos ebben az országban" - mondta.

Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke azt mondta, hogy ő is beszélt már egyenruhában imareggelin és első hallásra úgy tűnik számára, hogy Boykin nem sértett meg semmiféle szabályzatot.

Lincoln Chafee republikánus szenátor, aki csütörtökön éppen a Pentagonban járt látogatóban, úgy nyilatkozott, hogy a vezérőrnagy szavai sajnálatosak, ha valóban úgy hangzottak el, ahogy idézték őket.

Amerikai muzulmán szervezetek csütörtökön Boykin elmozdítását követelték a Pentagonból azzal érvelve, hogy ilyen szélsőséges nézetekkel senki sem tölthet be felelős posztot a tárcánál, mivel az nagyon rossz üzenet lenne az Amerikára amúgy is bizalmatlanul tekintő muzulmán világnak.

Boykint a szenátus júniusban erősítette meg tisztségében.