Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tovább terjednek a bozóttüzek Ausztráliában

2001.12.26. 11:46
Ötezer tűzoltó viaskodott szerdán is a veszedelmesen terjedő bozóttüzekkel Ausztrália délkeleti részén. Eddig legalább nyolcvan ház vált a lángok martalékává.
Új-Dél-Wales szövetségi államban több ezren voltak kénytelenek a tüzek elől menekülve elhagyni otthonukat - közölte a BBC. Halálos áldozata eddig nem volt a tűzvésznek.

Helyenként ötven méter magasba is felcsapnak a lángok a bozótos területeken. Phil Koperberg helyi tűzoltóparancsnok közölte: ha nem változik meg az időjárás, talán tíz napba is beletelik, mire el tudják fojtani a tüzeket. A lángokat ugyanis száz kilométeres sebességet meghaladó szél szítja, s a tartós szárazság is kedvez terjedésüknek.

A tűz miatt több vasútvonalat lezártak, és néhány kisváros megközelíthetetlenné vált. A tűz egyes pontokon már 15 kilométerre közelítette meg Sydney déli külvárosait. A Canberra közelében tomboló bozóttüzet a tűzoltók már ellenőrzésük alatt tartják.

A legsúlyosabb tűzvész Ausztráliában 1994-ben tört ki. Akkor összesen 284 helyen csaptak fel a lángok, és a tűzvésznek négy halálos áldozata volt.