Géza
-11 °C
-4 °C

Elképzelhető a nagykoalíció, de nincs értelme

2005.09.18. 21:30
Miután a német választásokon a szociáldemokraták és a jobbközép unió fej fej mellett haladnak, nem lehet egyértelműen megjósolni, milyen összetételű koalíció is vezeti majd az országot. A politikai oldalakat vörössel (SPD), feketével (CDU/CSU), sárgával (FDP), zölddel (Zöldek) jelölő németek ezért jelenleg színkombinációkat gyártanak "közlekedési lámpa" és "Jamaika" fantázianéven arra, hogyan is nézhetne ki egy működő koalíció. Van, aki a patthelyzetben az új választásokat sem tartja kizártnak.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben a kereszténydemokrata-keresztényszociális unió (CDU/CSU) rosszabbul szerepelt a német választásokon. A helyzet jelenlegi állása szerint az unió és a szociáldemokraták eredményei között alig van különbség, és sem az eddig kormányzó szocdem-zöld koalíció, sem az őket leváltani akaró jobbközép-szabaddemokrata páros nem szerzett többséget.

611 hely a Bundestagban

#alt#
Szavazatok aránya

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) mandátumbecslése szerint a Bundestag 611 tagú lesz. A FAZ saját mérései szerint a CDU 35,2 százalékkal 222, az FDP 9,8 százalékkal 61 mandátumot szerezhet, ez tizenhöt mandátummal kevesebb az abszolút többségnél. A jobbközép pártok ráadásul összességében képviselőhelyeket vesztettek, a CDU/CSU huszonhat képviselői helyének elvesztését nem kárpótolja az FDP tizenöttel több mandátuma. A FAZ becslése szerint a 34,3 százalékot szerző SPD huszonkilenc képviselőhelyet vesztve a CDU-éval aszonos számú, 222, a 8,1 százalékot zöldek négy mandátumot elbukva 50 helyet szereztek. A Baloldali Párt 8,7 százalékkal 54 képviselőt delegálhat a parlamentbe.

Ennek megfelelően az eddigi szociáldemokrata kancellár, Gerhard Schröder és női ellenfele Angela Merkel (CDU/CSU) is a választási körzetek bezárása után, az exit-poll adatok ismeretében úgy nyilatkozott: nekik jár a kormányalakítási megbízás. A számok és a többi párt vezetőjének nyilatkozatai alapján azonban ez nem is olyan egyszerű. A várakozásokkal ellentétben a a CDU/CSU-FDP koalíció nem tud többséget szerezni a német parlamentben.

A balosokkal nem állnak szóba

#alt#
A parlamenti helyek megoszlása

Egyedül az egyértelmű, hogy a nemrégiben megalakult és most közel 9 százalékot elért Baloldali Párttal senki sem akar tárgyalni. Az újonnan alakult német baloldali párt vezetőjeje, Lothar Bisky csak a szociáldemokratákkal és a zöldekkel nem kíván tárgyalni. Angela Merkel ugyanakkor kategórikusan kijelentette: a balosokkal nem kíván egy asztalhoz ülni.

A Zöldek vezetője, Reinhard Bütikofer mindkét irányban nyitott. Nem utasította el kategorikusan a koalíciót sem az Unióval, sem eddigi koalíciós partnerével, a szociáldemokratákkal. A pártelnök ugyanakkor a harmadik lehetőséget sem zárta ki, amikor kijelentette: „számunkra az ellenzéki szerep is alternatíva”.

Guido Westerwelle, a német szabaddemokraták (FDP) elnöke a nap győztesének látja pártját, miután előreláthatólag történetük egyik legjobb eredményét (közel 10 százalékot) érték el. A pártelnök szerint ők lesznek a harmadik erő a német parlamentben. "Ragaszkodunk a programunkhoz, s ha nem lesz meg az elegendő szavazat egy fekete-sárga koalícióhoz, ellenzékben maradunk" - nyilatkozta a pártelnök.

„Közlekedésilámpa-" és "Jamaika-koalíció"

A számok (és színek) alapján így több lehetséges koalíció képzelhető el: a "Jamaika", a fekete-sárga-zöld (kereszténydemokrata-liberális-zöld), a „közlekedésilámpa-koalíció”, azaz a vörös-sárga-zöld (SPD-FDP-Zöldek), az SPD-Zöldek kisebbségi kormányzása és a nagykoalíció. A "Jamaika" kapcsán Joschka Fischer, a Zöldek külügyminisztere kijelentette: pártja nem tud közös kormányzást elképzelni a szociálisan érzéketlen és a környezetvédelem tekintetében visszalépést jelentő Unióval és FDP-vel. A tárgyalásokat ugyanakkor nem utasítják el Merkellel – hangsúlyozta Fischer.

A második verzió valószínűségét csökkenti, hogy a szabaddemokraták elnöke ismét határozottan kinyilvánította: mindenképpen le akarják váltani az eddigi koalíciót, s ezért Németországban nem lesz „vörös-sárga-zöld közlekedési lámpa a szabaddamokratákkal”. Jürgen Falter politológus ugyanakkor nem zárta ki a SPD-Zöldek kisebbségi kormányzást sem, amely ugyan idegen lenne a szövetségi köztársaságtól, de az alkotmány lehetővé teszi.

Szigorúan csak a számokat nézve, nagyobb esély van tehát a nagykoalícióra. Az ARD német közszolgálati televízió által készíttetett közvéleménykutatás szerint a polgárok 42 százaléka úgy véli: Németországnak a nagykoalíció lenne a legjobb. Más kérdés persze, hogy a politikai előzményeket tekintve mi értelme lenne a CDU-SPD kormánynak. Ezt sem Schröder, sem Merkel nem akarta. Lehet, hogy a patthelyzetben nincs más megoldás, mint amit Holger Zastrow, a szászorzági szabaddemokraták elnöke javasolt? Elgondolkodni a választások megismétlésén?