Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

101 éves a brit anyakirályné

2001.08.04. 18:39
Csaknem százezren ünnepelték szombaton London utcáin Erzsébet brit anyakirálynét, II. Erzsébet uralkodó édesanyját 101. születésnapja alkalmából. A teljes királyi család megjelent a Clarence House-ban, hogy ünnepi ebédet költsön el a Windsor-ház legidősebb tagja tiszteletére.
Az ünnepségre - a nyári turistaszezon egyik legnagyobb londoni látványosságára - az utolsó pillanatban megérkezett az idősebbik Erzsébet kedvenc unokája, Károly trónörökös is, aki előző nap akkorát bukott lovaspóló közben, hogy kórházba kellett szállítani, és csak szombat reggel engedték ki.

Erzsébet az eredeti terveknek megfelelően hivatalos londoni rezidenciája, a Clarence House belső udvarának díszes kapujában fogadta a királyi lovas testőrség látványos díszelgését, és a kiválasztott néhány tucat kisgyermektől ajándékokat vett át. Ezután sofőr vezette elektromos kisautóján rövid túrát tett a rezidencián kívül is, fogadva a felsorakozott alattvalók hódolatát.

A rajongók a Buckingham palota és az Admiralitás között húzódó, vörös aszfalttal felöntött híres Mall sugárút mindkét oldalán végig tömött sorokban várták az anyakirályné megjelenését.

Több ezren már a szombatra virradó éjszakát is a helyszínen töltötték, hogy az első sorokból üdvözölhessék Erzsébetet. Sokan az egykori messzi gyarmatokról, például Ausztráliából is eljöttek az anyakirályné felköszöntésére.

Az agg hölgyet a közeli Hyde Parkban a brit hadsereg tüzérségi díszegysége, a King,s Troop huszonegy ágyúlövéssel köszöntötte.

A brit királyi ház messze legnépszerűbb tagjának hagyományos születésnapi ceremóniája a héten veszélybe került, mert Erzsébetet vészes vérszegénység tüneteivel szerdán kórházba kellett szállítani. Az anyakirályné azonban még aznap vértranszfúziót kapott, és már csütörtökön hazaengedték, így jelen lehetett a Clarence House előtti szombati népünnepélyen.

Később megérkezett a teljes királyi család is, hogy ünnepi ebédet költsön el a Windsor-ház legidősebb tagja tiszteletére. Az ekkor már jelenlévő Károly hercegen nyoma sem látszott az előző napi súlyos bukásnak, pedig a trónörökös néhány percre eszméletét is elvesztette.

Az alattvalók szombaton azonban döbbenten látták, hogy milyen állapotban van II. Erzsébet 70 éves húga, Margit hercegnő, az anyakirályné másik lánya. Margit, aki hónapok óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, nemrégiben két agyvérzésen esett át, és ez komoly nyomokat hagyott rajta. A hercegnő sötét napszemüvegben, felkötött bal karral ült a fotósoknak felsorakozott királyi család közepén. A BBC értesülése szerint Margit egyik szemére szinte teljesen megvakult, és bal oldala megbénult.

Erzsébet anyakirálynét a brit köznép évtizedek óta kikezdhetetlen tartásáért, őszinte "civil" egyszerűségéért becsüli nagyra. A brit történelem legszebb példamutatásai között emlegetik, hogy férje, a néhai VI. György király - II. Erzsébet jelenlegi királynő édesapja - oldalán az angliai csata legsötétebb napjaiban, a II. világháború német bombazáporában is Londonban maradt, sőt rendre felkereste az éppen kibombázott városrészek lakóit. Akkor sem volt hajlandó biztonságosabb helyre költözni, amikor a királyi rezidenciát, a Buckingham palotát is találat érte.