Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Puccskísérlet a brit kormányfő ellen

2008.09.13. 16:02
Londoni sajtóértesülések szerint minden eddiginél összehangoltabb, jelenlegi és volt kabinettagok által is támogatott szervezkedés indult a kormányzó brit Munkáspárton belül a népszerűtlen Gordon Brown miniszterelnök eltávolítása végett. Legalább tucatnyi képviselő csatlakozott az akcióhoz.

A konzervatív The Daily Telegraph "összeszövetkezett munkáspárti képviselők vakmerő puccskísérletéről" írt szombati kiadásában. A vezető jobboldali napilap úgy tudja: a Labour "hozzávetőleg tucatnyi" képviselője kezdeményezte, hogy a párt közelgő őszi éves kongresszusán indítsák el a vezetőválasztási folyamatot. A BBC 16 aláíróról tud.

Az 1997 óta kormányon lévő Munkáspárt alkotmánya szerint ha 71 alsóházi képviselő a nevét adja e kezdeményezéshez, akkor el kell indítani a vitát arról, hogy válasszanak-e új vezetőt a párt, és így a kormány élére. A törvényerejű brit politikai szokásjog alapján a mindenkori miniszterelnök egyben a kormánypárt első embere is.

Az egyre súlyosbodó gazdasági bajok nyomán meredeken süllyed a Munkáspárt támogatottsága. A brit baloldal vezető ereje az utóbbi hónapokban több nagy jelentőségű helyhatósági és időközi parlamenti választáson is súlyos vereséget szenvedett - egyebek mellett nyolc év után elvesztette a londoni polgármesteri posztot is -, és a konzervatív ellenzék most már évtizedek óta nem mért, húsz pont körüli előnnyel vezet minden közvélemény-kutatás szerint.

Ebben a helyzetben mind nagyobb nyomás nehezedik Brownra mielőbbi távozása érdekében. Nemrégiben az előző miniszterelnököt, Tony Blairt támogató munkáspárti szárny egyik prominense, Charles Clarke volt belügyminiszter jelentette ki nyilvánosan, hogy Gordon Brown "választási katasztrófába vezeti" a pártot.

A párthoz kötődő legnagyobb baloldali politikai magazin, a Progress e héten megjelent legutóbbi kiadásában tizenkét munkáspárti képviselő szintén alig burkolt támadást intézett Brown ellen. A terjedelmes írást jegyző törvényhozók szerint a Munkáspártnak "meggyőző, új beszédmódra" van szüksége ahhoz, hogy a balközép továbbra is meghatározó politikai erő maradhasson Nagy-Britanniában. A cikk nem sürgeti nyíltan Brown távozását, ám a szerzők szerint a pártnak "bátornak kell lennie", és a további lépések "nem szorítkozhatnak új politikai kezdeményezésekre".

A kárövendő toryk a választások előrehozásában bíznak

David Cameron, a Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltje a minap kijelentette: ha a Munkáspárt valóban megválik Browntól, lehetetlen lesz számára az idő előtti választások további elodázása. Cameron szerint ugyanis "meglehetősen felháborító" lenne, ha a Labour egymás után két meg nem választott kormányfőt "ültetne a nyakunkba".

A tory vezető ezzel arra utalt, hogy Gordon Brown választások nélkül vette át a kormányzást Tony Blairtől, aki - szintén a saját pártja által rá gyakorolt nyomásnak engedve - mandátuma felénél, tavaly júniusban lemondott.