Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Száz turistát mentett meg egy tízéves brit diáklány

2005.01.01. 15:48
Száz turista életét mentette meg a dél-ázsiai katasztrófa pillanataiban egy tízéves brit diáklány, aki nem sokkal korábban tanulta földrajzórán, hogy melyek a tengeri szökőár fenyegető előjelei.
A szombati The Sun beszámolója szerint Tilly Smith szüleivel és húgával töltötte a karácsonyi szünetet a thaiföldi Phuket közelében, a tengerparton, amikor arra lett figyelmes, hogy az óceán kavarogni kezd, majd hirtelen messze visszahúzódik a partvonaltól.

Időben kiürítették a partszakaszt

#alt#
Pusztítás Phuketben
Fotó: Sípos László
Azonnal eszébe jutott, amit a szökőárról és annak előjeleiről földrajztanára két héttel a szünet előtt tanított, és szólt szüleinek, hogy szerinte a tenger perceken belül el fogja árasztani a partot. A szülők szerencsére hittek neki, és riasztották a környéken napozókat, majd a helyi szállodát is, amelynek személyzete azonnal elkezdte az épület és a partszakasz kiürítését.

Néhány perccel később megérkezett a szökőár hatalmas hulláma, mindent elsöpörve maga előtt. A The Sun forrásai szerint Tilly Smith száz turista életét mentette meg lélekjelenlétével, és azzal, hogy figyelt a földrajzórán.

Nagyon megfogta

Andrew Kearney, a Surrey grófságbeli Oxshott általános iskolájának földrajztanára a legnagyobb brit tömeglapnak elmondta: már az órán észrevette, hogy Tillyt "nagyon megfogta" a szökőárról szóló tananyag.

Az adott órán Kearney egy videofelvételt is bemutatott az osztálynak egy korábbi szökőárról, amely Hawaii szigetét érte. A felvételen egy túlélő éppen olyan előjelekről beszélt, amelyek a dél-ázsiai katasztrófát is megelőzték, és Tilly Smithnek az ő szavai jutottak eszébe, amikor látta a tenger hirtelen visszahúzódását.

Az az üdülőhely, ahol Tilly és szülei töltötték a karácsonyt, egyike volt azon kevés partszakasznak Phuketben, ahol senki nem halt vagy sérült meg, írta a szombati The Sun.