Klaudia
-4 °C
2 °C

Nincsenek veszélyben a magyar diplomaták

2006.02.09. 11:32
Magyar külképviseleteket is fenyeget a Mohamed-gúnyrajzok miatt dühöngő muzulmánok haragja, írta a hvg.hu. "Nyugalom van" - nyugtatták meg az Indexet az érintett diplomaták.

Veszélyben van a damaszkuszi és a bejrúti magyar nagykövetség, ezért csütörtök reggel válságtanácskozást tartottak a külügyminisztériumben, jelentette a hvg.hu diplomáciai forrásokra hivatkozva. Az Index megkeresésére minden érintett cáfolta az értesülést.

"Nem katpunk fenyegetést, sem hivatalosan, sem pletykaszinten" - mondta el az Indexnek Medgyes Péter szíriai magyar nagykövet. Mint mondta, valóban veszélyt jelenthet, hogy az Európai Unió tagjaként Magyarországot is "egy kalap alá vehetik" Dániával és Norvégiával, de "ennek egyelőre nem látjuk jelét".

Hasonlóan nyilatkozott Lázár Péter bejrúti konzul is (Tamás Lajos nagykövet éppen rendezvényen volt, ezért nem tudtuk elérni). "Bejrút multikulturális város, 18 vallási felekezet él együtt. Nyugalom van, ha baj lenne, elsőként tudnánk róla" - cáfolta Lázár is a hvg.hu értesüléseit.

Polgár Viktor, a külügyminisztérium szóvivője az Info Rádiónak nyilatkozva cáfolta a hvg.hu értesüléseit. Mint mondta, a damaszkuszi magyar nagykövetség az osztrák és a dán követség közelében van, ezért a környékén valóban megjelentek rendőrök, de tüntetőkről nem érkezett jelentés.