Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Bumfordi amerikaiakat bírál a sznob brit

2006.01.12. 12:16
Intézményi rasszizmussal, hurráoptimizmussal és szakmai alkalmatlansággal vádolta az Irakban állomásozó amerikai csapatokat egy brit tábornok. Amerikai kollégája szerint a kritikus egy "elviselhetetlen brit sznob".

Megkérdőjelezhetetlen az amerikai katonák küldetéstudata, tehetsége és patriotizmusa, de a jó tulajdonságok kivétel nélkül rosszakhoz párosulnak Nigel Aylwin-Foster brit dandártábornok szerint, írja a Guardian. Az iraki biztonsági erők kiképzését felügyelő tiszt intézményes rasszizmussal, moralizálással, hurráoptimizmussal és szakmai hozzánemértéssel vádolja az Irakban állomásozó amerikai katonákat.

Bumfordi amerikaiak

Az amerikaiak "előzékenyek és figyelmesek", ugyanakkor érzéketlenek a kulturális különbségekre, így szándékolatlanul bár, de a rendszerbe kódoltan rasszisták. Ugyan csodálatra méltónak tartja, hogy az összes Irakban szolgáló amerikai katona komoly küldetéstudattal érkezett az országba, de az már aggasztja, hogy a bumfordi ifjak "fejjel rohannak a falba", írja a Guardian.

Az amerikai hadsereget szerinte a "meg tudjuk csinálni" elve vezérli. Emiatt azonban a harctéri parancsnokok gyakorta hallgatják el a kudarcok hírét. A seregben uralkodó általános optimizmus így valójában létező problémák feltárását és megoldását gátolja.

A tábornok leginkább mégis az amerikaiak lázadóellenes politikájával van baja. Az amerikaiak "az összes terrorista elfogására vagy megölésére törekednek. A lázadók kiirtása szerintük önmagát igazoló katonai cél" - mondta a Guardiannak.

Szerinte a megközelítés alapvetően hibás és kontraproduktív. Egyrészt elképesztő módon túlterheli a csapatokat, másrészt az iraki társadalom jelentős részét elidegeníti. Ráadásul az amerikaiakat könnyű provokálni, ezt példázza Faludzsa ostroma is, ami két amerikai vállalkozó kivégzésére adott válasz volt Foster szerint.

Sznob britek

Az amerikaiak egy éjszaka 40 155 golyót lőttek ki Faludzsa egy kerületében. Ezt a támadást irányító parancsnok "korlátozott csapásként" jellemezte. Foster visszafogottabb megközelítést pártolna, a britek bászrai taktikájához hasonlót. A britek Bászrában az állandó katonai akciók helyett folyamatos, de szinte észrevétlen jelenlétükkel igyekeznek biztosítani a rendet, és nem riadnak vissza a tárgyalásos megoldásoktól sem.

"Elviselhetetlen brit sznob" - jellemezte első dühében Foster tábornokot Kevin Benson ezredes, az amerikai haderő stratégiai kutatóközpontjának igazgatója. Később "pillanatnyi dühkitörésnek" minősítette reakcióját. "Köszönöm a tábornoknak a felvetéseit. Fontos vitát indított el, dolgozom a válaszomon" - nyilatkozta a Washington Postnak.