Klaudia
-3 °C
3 °C

Újabb kerge marhát találtak Szlovákiában

2001.10.31. 12:49
Szlovákiában minden valószínűség szerint a második szivacsos agysorvadásos (BSE) esetre bukkantak - közölte szerdán a szlovák állami állatorvosi szolgálat. A szlovák hatóságok állítják, hogy fertőzött hús nem került kereskedelmi forgalomba.
A mostani eset egy Szlovákia középső részén született, hatéves tehén volt, amely borjadzás közben pusztult el. A betegség kimutatására további teszteket végeznek még egy pozsonyi laboratóriumban. A végső eredmények péntekre várhatók.

Eddig 'csak' két kerge marhát találtak

Szlovákiában - az EU előírásainak megfelelően - minden harminc hónapnál idősebb levágott szarvasmarhát szűrnek, mielőtt fogyasztásra bocsátanák. Szlovák illetékesek szerint nincs szükség újabb intézkedésekre. Hétfőig az állategészségügyi szolgálat 17 600 levágott vagy egyébként elhalt állatot vizsgált meg, és csak két esetet találtak. A szűrővizsgálat elegendő szavatosság, hogy fertőzött hús nem kerülhet forgalomba - mondják.

Magyarország és Románia már az október elején hivatalosan megerősített első szlovák BSE-eset után betiltotta az élőmarha és a marhahús imporját Szlovákiából.

Csehországban is találtak BSE-s marhát

Kelet-Európában Szlovákián kívül eddig csak Csehországban bukkantak BSE-re, ugyancsak két esetben. Augusztus közepén egy hatéves szarvasmarha BSE-tesztje bizonyult pozitívnak Zdar nad Sazavou-ban. A cseh állategészségügyi illetékesek közlése szerint az állaton a vágás után elvégzett első vizsgálat mutatta ki a szivacsos agysorvadásos kórt. A BSE kórokozóját június elején találták meg először Csehországban egy szarvasmarhában, s egyben ez volt a nyugat-európai szarvasmarha-állományban évek óta pusztító betegség első megjelenése Kelet-Európában. Az első csehországi BSE-eset bejelentése után több európai ország behozatali tilalmat rótt ki a cseh szarvasmarhára és marhahúsra.