Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Megdobták egy cipővel Busht Bagdadban

2008.12.14. 20:45
Egy Amerika-ellenes tévéadó újságírója lekutyázta Bush elnököt, majd cipőjével meg is dobta. A bagdadi búcsúlátogatáson járó Bush könnyedén vette a támadást. "Ha érdekli önöket, 44-es volt" - mondta a cipőre utalva.

Kutyának nevezte, és megdobálta egy pár cipővel egy iraki újságíró George Bush amerikai elnököt vasárnapi bagdadi sajtóértekezletén, amelyet Núri al-Máliki iraki kormányfővel folytatott megbeszélése után tartott. Az iraki biztonsági tisztek és az amerikai titkosügynökök azonnal közbeléptek, megragadták a férfit. "Ön felelős irakiak ezreinek a haláláért" - kiáltotta oda Bushnak, miközben kivonszolták a teremből.

Ellenőrzésekor kiderült, hogy a Kairóból sugárzó, harciasan Amerika-ellenes al-Bagdadíja tévéállomás munkatársa, Muntaszir az-Zaidi volt a támadó. Az-Zaidi egyébként rosszul célzott, egyik cipője sem talált - Bush időben elhajolt.

Az amerikai elnök kényszeredetten elmosolyodott, majd arca komolyra váltott, látva a hirtelen támadt zűrzavart. Máliki feszülten nézett. Két iraki újságíró felállt, hogy elnézést kérjen a vendégtől.

Bush látszólag könnyedén vette a támadást. "Köszönöm, hogy elnézést kértek az iraki nép nevében. Nem zavart a dolog. Ha tudni akarják, 10-es (44-es) méretű volt (a cipő)" - mondta. Egy kérdésre válaszolva hozzátette, hogy "a legcsekélyebb fenyegetést sem" érezte. "Na és, mi van, ha ez az ember hozzám vágott egy cipőt? Fel akarta hívni magára a figyelmet."

"Még van mit tenni" - mondta azután Bush a sajtóértekezlet érdemi részében. "A háború még nem ért véget." Méltatta, "figyelemre méltó dokumentumnak" nevezte a már korábban megkötött iraki-amerikai biztonsági szerződést, amelynek egy példányát mostani találkozójukon ő és Máliki is ünnepélyesen ellátta kézjegyével.