George W. Bush

2004.09.28. 13:26
George W. Bush 1946 július 6-án született a connecticuti New Havenben. 1968-ban végzett a Yale-en, majd F-102-esen vadászpilótaként szolgált a texasi nemzeti gárdában. 1975-ben közgazdász-diplomát szerez a Harvardon, majd az olajiparban helyezkedett el.

Hat évi texasi kormányzóskodás után alig néhány szavazattal nyerte 2000-es elnökválasztást. George W. Bush-t, 2001. január 20-án iktatták be, mint az Amerikai Egyesült Államok 43. elnökét.

Felesége Laura Welch Bush egykori tanár és könyvtáros. Gyermekeik, Barbara és Jenna ikrek. A Bush család tagjai továbbá Spot kutya, illetve India, a macska.


Bush elnökségét alapjaiban határozta meg az Egyesült Államok elleni, 2001- szeptember 11-i terrortámadás-sorozat. A World Trade Center lerombolása után Amerika hadba lépett, és azóta is több fronton vívja terror elleni háborúját.

Forró harcok, hideg béke

A nemzet biztonsága érdekében hozott lépésekkel Bush minden eddiginél jobban megosztotta az amerikai közvéleményt, egyben a világot is. Az Egyesült Államok öntörvényű háborúival hagyományos szövetségesei egy részét is eltávolította. A legnagyobb veszteség nem a mindig is különutasnak számító Franciaország elvesztése, hanem a korábban az egyik legstabilabb szövetségesnek számító Németországgal való kváziszakítás volt.

Az iraki háborút a tömegpusztító fegyverek híján okafogyotnak tartó egykori szövetségesekkel szemben Bush újakat keresett, igazán erős partnerre azonban csak Nagy-Britanniában és Lengyelországban talált. (Ez utóbbi állam az egyetlen Európában, melynek polgárai Bush győzelméért szorítanak az elnökválasztáson).

A szövetségesek elvesztése és a hazai árokásás ellenére az amerikaiak többsége sikeresnek ítéli Bush terrorellenes politikáját. A nagy hadakozásban azonban kevéssé tudott koncentrálni a gazdaság helyzetére. Elnöksége alatt az ország rövid időre recesszióba csúszott, és jelentősen lelassult az új munkahelyek teremtése is.

Rossz gazda

A demokraták egyik kedvenc érve szerint a nagy gazdasági világválság óta Bush az első elnök, aki több munkanélkülit hagy maga után, mint amennyivel elnökségét kezdte. Gazdasági programját még saját pártjának libertárius szárnya is kritizálja, mivel Bush, szemben a hagyományos republikánus alapelvekkel, erős állami programokat hirdetett. Jellemző, hogy a hagyományos republikánus modellel szemben elnöksége alatt jelentősen nőtt a költségvetés hiánya.

A jobboldalnak nem tetsző túlköltekezést adókedvezményekkel próbálja ellensúlyozni, ezzel azonban még tovább növelheti a hiányt.

Nem véletlen, hogy elnökválasztási kampányában kerülte a gazdasági témákat, reklámhadjáratában egy háborúban álló ország parancsnokának imázsát építette ki. Tematizálása sikeres volt, az amerikaiak egyértelműen jobb hadvezérnek tartották Kerrynél.  • Hírek
  • Árfolyam