Huba
17 °C
33 °C

Basescu leváltásáról szavaznak Romániában

2007.05.19. 08:19
Hiába fogott össze a Demokrata Párton kívül az összes parlamenti párt, Traian Basescu államfő szombaton visszaszerezheti hivatalát. Basescut a parlament függesztette fel, ami népszavazást is kiírt az elmozdítására. A nép azonban az elnök mellett áll.

Megkezdődött a parlament által kezdeményezett, Traian Basescu elnök leváltását célzó népszavazás Romániában. A szavazás reggel héttől este hétig tart, 18,2 millió román jogosult a részvételre.

Kora délutánig meglehetős érdektelenség jellemezte a szavazást, csupán a jogosultak 18,84 százaléka adta le szavazatát, ami az elnök ellenfeleinek kedvezhet. Az egyik szavazóhelyiségben a szavazófülke rádőlt egy kilencvenhárom éves asszonyra, akit kórházba kellett szállítani.

Ha a "nem" győz, az április 19-án a parlament által felfüggesztett Basescu visszakapja tisztségét az őt helyettesítő Nicolae Vacaroiutól, a szenátus volt elnökétől. Amennyiben az "igen" lesz többségben, az 55 éves Basescunak távoznia kell, Vacaroiu az előre hozott elnökválasztásokig - további három hónapig - ideiglenes jogcímmel betölti az államfői tisztséget.

A felmérések szerint azonban az utóbbira kevés az esély. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a választók hetven százaléka támogatja Basescut.

Pedig az elnök ellen saját Demokrata Pártját leszámítva az összes parlamenti párt összefogott a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párttól a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségéig.