Ödön
2 °C
11 °C

Basescu leváltásáról szavaznak Romániában

2007.05.19. 08:19
Hiába fogott össze a Demokrata Párton kívül az összes parlamenti párt, Traian Basescu államfő szombaton visszaszerezheti hivatalát. Basescut a parlament függesztette fel, ami népszavazást is kiírt az elmozdítására. A nép azonban az elnök mellett áll.

Megkezdődött a parlament által kezdeményezett, Traian Basescu elnök leváltását célzó népszavazás Romániában. A szavazás reggel héttől este hétig tart, 18,2 millió román jogosult a részvételre.

Kora délutánig meglehetős érdektelenség jellemezte a szavazást, csupán a jogosultak 18,84 százaléka adta le szavazatát, ami az elnök ellenfeleinek kedvezhet. Az egyik szavazóhelyiségben a szavazófülke rádőlt egy kilencvenhárom éves asszonyra, akit kórházba kellett szállítani.

Ha a "nem" győz, az április 19-án a parlament által felfüggesztett Basescu visszakapja tisztségét az őt helyettesítő Nicolae Vacaroiutól, a szenátus volt elnökétől. Amennyiben az "igen" lesz többségben, az 55 éves Basescunak távoznia kell, Vacaroiu az előre hozott elnökválasztásokig - további három hónapig - ideiglenes jogcímmel betölti az államfői tisztséget.

A felmérések szerint azonban az utóbbira kevés az esély. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a választók hetven százaléka támogatja Basescut.

Pedig az elnök ellen saját Demokrata Pártját leszámítva az összes parlamenti párt összefogott a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párttól a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségéig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?