Erik, Alexandra
EUR 385,22 Ft
USD 366,20 Ft
9 °C
23 °C

Eredménytelenül zárult a Biztonsági Tanács ülése

2003.02.27. 23:26
A Biztonsági Tanács továbbra is megosztott azok között, akik támogatják a Bush-kormányzat felhívásait az erő alkalmazására Szaddám Huszein iraki elnök lefegyverzése érdekében, illetve akik - élükön a franciákkal - az ellenőrzések folytatását akarják. A BT-ülés keserű hangulatban ért véget, még abban sem tudtak megegyezni, hogy legközelebb mikor számoljanak be a fegyverzetellenőrök a testületnek.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban csütörtökön zárt ülésen vitatta meg az iraki helyzetet. Az Egyesült Államok megkísérelt támogatókat szerezni ahhoz a határozati javaslathoz, amelyik megállapítaná, hogy Irak eljátszotta az utolsó esélyét a leszerelésre.

Ez volt az első alkalom, hogy a teljes tanács összeült az új határozat megtárgyalására, amely szabad utat engedne az Irak elleni esetleges katonai akciónak. Az indítvány az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország nevéhez fűződik.

A legutolsó eszköz

Oroszország, Franciaország és a nem állandó tag Németország viszont az ellenőrzés meghosszabítását javasolta, valamint a fegyverzetellenőrök létszámának és felszerelésének megerősítését, hangsúlyozva, hogy "a háború csak a legutolsó eszköz lehet". A tanácskozás szünetében a brit és a francia nagykövet megismételte a másikéval ellenkező álláspontját.

Chile ENSZ-nagykövete, Juan Gabriel Valdes felszólította a tanács állandó tagjait - az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot, Oroszországot és Kínát -, hogy működjenek együtt, és találjanak megoldást. Azzal vádolta a vétóval fenyegetőző hatalmakat, hogy az állásponjukhoz való ragaszkodással "elgáncsolják a választott tagok döntését". Chile, Angola, Kamerun, Pakisztán, Mexikó és Guinea nem nyilvánították még ki hivatalos álláspontjukat, ezért aztán erőteljes lobbytevékenység alanyai.

Szörnyű légkörben

Egy nyugati diplomata szerint Kína jelezte, hogy nem vétózná meg a javaslatot, bár lehet, hogy élne a tartózkodás lehetőségével, Oroszország várhatóan nem emel vétót, de ez korántsem mondható el Franciaországról.

A BT-ülés keserű hangulatban, súlyos nézeteltérések közepette ért véget, a résztvevők olyan alapkérdésekben sem tudtak megegyezni, hogy legközelebb mikor számoljanak be a fegyverzetellenőrök a testületnek.

Diplomaták "szörnyűnek" minősítették a négyórás, zárt körű tanácskozás légkörét. A BT továbbra is megosztott azok között, akik támogatják a Bush-kormányzat felhívásait az erő alkalmazására Szaddám Huszein iraki elnök lefegyverzése érdekében, illetve akik - élükön a franciákkal - az ellenőrzések folytatását akarják. Az ülés végén Jean-Marc de La Sabliere francia állandó ENSZ-képviselő azt hangoztatta, hogy a tanács többsége még mindig ellenzi az amerikaiak szorgalmazta határozattervezetet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét