Szilárda
-4 °C
3 °C

Tengerbe hullott a pályájáról letért orosz rakéta

2006.09.07. 20:42
Letért a pályájáról, és a tengerbe csapódott az az orosz kísérleti rakéta, amit egy atommeghajtású tengeralattjáróról lőttek ki a Fehér-tengeren. A Bulava nevű ballisztikus rakétát a tervek szerint 2008-ban állítják hadrendbe.

A tengerbe hullott csütörtökön egy orosz atommeghajtású tengeralattjáróról kilőtt rakéta, jelentette az orosz védelmi minisztérium.

A Bulava (Buzogány) elnevezésű új típusú ballisztikus harceszközzel kísérleti indítást hajtottak végre a Fehér-tengeren. A merülésben lévő Dmitrij Donszkoj nevű tengeralattjáróról lőtték ki egy kamcsatkai gyakorlati terep felé, de a rakéta nem sokkal ezt követően letért pályájáról, és a tengerbe csapódott. A Bulavával korábban már négyszer sikeresen kísérleteztek.

Meghatározó fegyverzet 

A Bulavát a tervek szerint 2008-ban állítják hadrendbe, és az a típus lesz az orosz atommeghajtású tengeralattjárók meghatározó fegyverzete. A rakéta hatótávolsága 8 ezer kilométer és hat robbanótöltetet képes külön álló célpontokba juttatni.

Az követően, hogy 1991-ben felbomlott a Szovjetunió, az orosz hadipari fejlesztések pénzhiány miatt reménytelen helyzetbe kerültek. Az évek elmúltával azonban Moszkva ismét szembetűnően korszerűsíti az ország haderejének fegyverzetét. Orosz szakértők hangoztatják, hogy a Bulava és a Topol-M rakéták képesek lesznek jövendőbeli rakétaelhárító rendszereken áthatolni.

Az orosz rakétakísérletek az elmúlt években igen felemásra sikeredtek. Az eredményes tesztek mellett több kudarc is érte a haditengerészetet. Két és fél éve két kínos eset is történt: Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétben az Északi Flotta két rakétakísérlete is csődöt mondott. Az egyik hordozóeszköz le sem tudott válni az indítóberendezésről, míg egy másik rakéta nem sokkal a kilövés után felrobbant.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!