Ilona
17 °C
32 °C

Az USA bunkertörő bombákat ad el Izraelnek

2008.09.15. 12:30
Az üzlet ezer bunkertörő bombáról szól: a fegyverek áthatolnak a betonfalon, és csak ezután robbannak fel.

Az Egyesült Államok ezer darab úgynevezett bunkertörő bombát ad el Izraelnek. Így jelentős mértékben nő a zsidó állam képessége az iráni atomlétesítmények megsemmisítésére. Az amerikai védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy a múlt héten értesítette a washingtoni kongresszust: egyetért a fegyverügylet lebonyolításával.

A szóban forgó "csodafegyverek" áthatolnak a bunkerek falán, és csak ezután robbannak fel, hatalmas pusztítást végezve a földalatti létesítményekben. Katonai szakértők szerint Izraelnek szüksége van az effajta fegyverekre a bunkerekben található iráni atomlétesítmények megsemmisítéséhez.

A Pentagon tájékoztatásából nem derül ki, hogy az Egyesült Államok mikor szállítja le a bombákat Izraelnek. Teherán váltig azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célú, de Izrael és az Egyesült Államok nem hisz ebben. Izrael azt reméli, hogy a nemzetközi közösség szankciókkal és diplomáciai úton meghátrálásra tudja kényszeríteni Teheránt, de nem zárja ki a katonai csapás lehetőségét sem.

A támadás több, mint elméleti lehetőség: amikor Izrael 1981-ben fenyegetve érezte magát, megsemmisítő légicsapást mért a francia építésű iraki Osirak atomerőműre.