Erzsébet
1 °C
4 °C

Az USA bunkertörő bombákat ad el Izraelnek

2008.09.15. 12:30
Az üzlet ezer bunkertörő bombáról szól: a fegyverek áthatolnak a betonfalon, és csak ezután robbannak fel.

Az Egyesült Államok ezer darab úgynevezett bunkertörő bombát ad el Izraelnek. Így jelentős mértékben nő a zsidó állam képessége az iráni atomlétesítmények megsemmisítésére. Az amerikai védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy a múlt héten értesítette a washingtoni kongresszust: egyetért a fegyverügylet lebonyolításával.

A szóban forgó "csodafegyverek" áthatolnak a bunkerek falán, és csak ezután robbannak fel, hatalmas pusztítást végezve a földalatti létesítményekben. Katonai szakértők szerint Izraelnek szüksége van az effajta fegyverekre a bunkerekben található iráni atomlétesítmények megsemmisítéséhez.

A Pentagon tájékoztatásából nem derül ki, hogy az Egyesült Államok mikor szállítja le a bombákat Izraelnek. Teherán váltig azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célú, de Izrael és az Egyesült Államok nem hisz ebben. Izrael azt reméli, hogy a nemzetközi közösség szankciókkal és diplomáciai úton meghátrálásra tudja kényszeríteni Teheránt, de nem zárja ki a katonai csapás lehetőségét sem.

A támadás több, mint elméleti lehetőség: amikor Izrael 1981-ben fenyegetve érezte magát, megsemmisítő légicsapást mért a francia építésű iraki Osirak atomerőműre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?