Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Kilenc halálos áldozat, sokszáz letartóztatott szerzetes

2007.09.27. 17:59
Bár a tüntető tömeg megfogyatkozott, a mianmari katonai hunta változatlan keménységgel veri szét a demokráciát követelő demonstrációkat. A mai nap eredménye: kilenc halott, negyvenkét sebesült, és mintegy kilencszáz letartóztatott budhista szerzetes. Amerika viszont a szavak mezejéről a tettekér lépett, s befagyasztotta a hunta vezetőinek amerikai számláit.

Kisöpörte Rangun utcáiról a tüntetőket a hatalom, a tömegoszlatás közben a mianmari katonai junta biztonsági nyolc helybélit és egy japán fotóriportert megöltek, tizenegy demonstrálót pedig megsebesítettek. A hivatalos közlemények szerint a "takarító csaptok" is veszteséget könyvelhettek el, soraikból 31-en sérültek meg.

Szemtanúk szerint mintegy kétszáz rohamrendőr támadt rá ezernyi köveket és üvegeket hajigáló tüntetőre a "demonstrációk epicentrumának" számító Szule-pagoda közelében. A lövöldözés azért tört ki, mert egyes tüntetők el akarták venni a biztonságiak fegyvereit. A rendőrök ütöttek-vertek mindenkit, akit értek, a hullákat egy árokba dobták.

Mindenestre az utóbbi napok hatalmas tömegeivel szemben ma jóval kevesebben jelentek meg a demonstrációkon. Igaz, a katonai junta hajnalban megelőző csapást mért a tüntetések katalizátoraira, a buddhista papokra. Több kolstorban razziát tartottak, s összesen mintegy 900 szerzetest hurcolta el. nem véletlen, hogy ma a korábban főszerepet játszó buddhista boncok csak elvétve mutatkoztak a tüntetéseken.

A halálos áldozatok miatt az Egyesült Államok a szavakról áttért a tettekre. Bejelentette, hogy gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtja a mianmari kormány tizennégy magas beosztású tisztségviselőjét, például befagyasztja Than Sve tábornok-elnök és a többi vezető amerikai pénzintézetekben elhelyezett betéteit, s megtiltja, hogy amerikai állampolgárok kereskedelmi ügyleteket kössenek velük.

Londonban több százan tüntettek csütörtökön a burmai nagykövetség előtt, és nemzetközi fellepést követeltek a junta ellen. Kisebb tüntetés volt Genfben, Mianmar ENSZ-képviseleténél; az egyik tiltakozó olyan feliratot vitt, amelyen a hágai bírósággal fenyegette meg a junta vezetőjét, Than Sve tábornokot. Péntekre több európai fővárosban további rokonszenvtüntetéseket terveznek, egyebek közt a mianmari juntát támogató Kína nagykövetségei előtt.

A Strasbourgban ülésező Európai Parlament (EP) elítélte a mianmari tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot, méltatta az "antidemokratikus és elnyomó rezsimmel szembeszegülő" békés tüntetők bátorságát, illetve azt szorgalmazta, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége és más országok tegyenek további lépéseket (például foganatosítsanak gazdasági szankciókat), ha a katonai vezetés továbbra sem tesz eleget a demokrácia helyreállítását sürgető követeléseknek.

Burma ügyében Magyarország is hallatta hangját: Szent-Iványi István ma levélben köszöntette Aung San Suu Kyi asszonyt, Nobel-békedíjas és Szaharov-díjas politikust, a burmai Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) vezetőjét, az NLD megalakulásának 19. évfordulója alkalmából. Az NLD az 1990-es parlamenti választásokon 392 parlamenti helyet szerzett a 492 mandátumból, ám a katonai junta megakadályozta a demokratikusan megválasztott parlament és kormány megalakulását, az NLD politikusainak többségét pedig bebörtönözte. Szent-Iványi szolidaritását fejezte ki a Burmában békésen demonstráló demokratikus erők mellett, és mélyen elítélte az elnyomó katonai rezsim erőszakos fellépését. A liberális EP-képviselő egyúttal felajánlotta a demokratikus ellenzék politikai örökségét hordozó magyar liberálisok tapasztalatait és támogatását a burmai békés és demokratikus átmenet elősegítése érdekében.