Árpád
-2 °C
4 °C

Bush félti az életét

2000.03.23. 14:46
Újra a vezető hírek közé került George Bush, volt amerikai elnök, s most nem azért, mert fia, George W. Bush a republikánusok elnökjelöltjeként indul az idei választásokon. Úgy is mondhatnánk, hogy az idősebb Busht régi "cimborája", az egykori CIA-ügynök és kábítószer-kereskedő, a panamai Noriega tábornok kísérti újból.

George Bush
Régi félelmek
Manuel Noriega tábornok 1971 óta a panamai kémelhárítás főnöke és egyben a CIA fizetett informátora volt (1955 és 1986 között), s ily módon kapcsolatba került George Bushsal is, aki az amerikai hírszerzés főnöke volt a 70-es, 80-as évek fordulóján. Bush 1989-ben - immár amerikai elnökként - mégis elrendelte Panama invázióját, ahol Noriega éppen diktátorként "uralkodott". (1982-ben lett vezérkari főnök, majd 1985-ben elűzte a civil kormányzatot és ténylegesen ő irányította az országot.) Noriega állítólag titkokat szolgáltatott ki Kubának és a Szovjetuniónak, és akadályozta az amerikaiak drogellenes felderítő tevékenységét is. Ezzel indokolta Bush a beavatkozást, ám az akció mögött sokak azt sejtették, hogy az amerikaiak egyszerűen nem engedhetik meg a kulcsfontosságú Panama-csatorna fölötti ellenőrzés elvesztését.

Az 1989 decemberi katonai beavatkozás nem csupán a közép-amerikai banánköztársaság politikai térképét rendezte át: magát a panamai tábornokot is bebörtönözték ezután az Egyesült Államokban. Az ügy azért került ismét napirendre, mert egy amerikai bíróság a szabadlábra helyezéséről dönt hamarosan. Noriega kiszabadulását azonban régi ismerőse, George Bush próbálja most megakadályozni. A volt amerikai elnök arra hivatkozik, hogy ha Noriega kikerülne a börtönből, az életére törne.

Mindezt a panamai ex-diktátor ügyvédje közölte egy meghallgatás után, amelyen a börtönben ülő Noriega feltételes szabadlábra bocsátását szerette volna elérni a védelem. A tábornok jogásza, Frank Rubino az államügyész helyettesének, Pat Sullivannek a kijelentésére hivatkozott. Sullivan állítólag azt mondta, hogy találkozott George Bushsal, aki hevesen ellenzi Noriega idő előtti szabadon bocsátását. "Bush ugyanis félti az életét" - tette hozzá Rubino, az államügyész-helyettest idézve.

Noirega tábornok
Van Bushnak félnivalója?
Bush ex-elnök nem volt hajlandó kommentálni Rubino állításait. Ugyancsak elzárkózott a nyilatkozattól az USA államügyészsége is. Ez azt jelenti a védőügyvéd szerint, hogy a vizsgálóbizottság Noriega eredetileg tervezett, 2007-es kiengedését hagyja érvényben, azzal a megjegyzéssel, hogy a tábornok két év múlva újabb szabadlábra helyezési eljárást kérelmezhet.

A 62 éves Noriega éppen 30 éves börtönbüntetését tölti kábítószer-kereskedelem miatt. Az amerikai szövetségi irányelvek szerint - jó magaviselet esetén - 2007. december 10-én engedik majd szabadon, de az illetékes bizottság korábbi szabadlábra helyezésről is dönthet.

A mostani eljárás során Rubino megpróbált védence mellett felsorakoztatni több magas rangú amerikai tisztviselőt. Az ügyvéd a bizottság elé terjesztette a volt panamai USA-nagykövet, egy volt CIA-tiszt és az Egyesült Államok légierejének egyik nyugalmazott ezredesének a levelét, amelyben a három szóban forgó személy támogatta Noriega idő előtti szabadon bocsátását.

Noriega egyébként az Egyesült Államok egyetlen hadifoglya jelenleg. A tábornok 1990-ben adta meg magát az amerikai inváziós erőknek, Panamában. Ezután Miamiba szállították, ahol 1992-ben ítélték el azért, mert megengedte a kolumbiai drogkartelleknek, hogy Panamát tranzitközpontnak használják az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-szállítások során. Noriegát eredetileg 40 évre ítélték, de végül 30 esztendőre mérsékelték büntetését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?