Bush félti az életét

2000.03.23. 14:46
Újra a vezető hírek közé került George Bush, volt amerikai elnök, s most nem azért, mert fia, George W. Bush a republikánusok elnökjelöltjeként indul az idei választásokon. Úgy is mondhatnánk, hogy az idősebb Busht régi "cimborája", az egykori CIA-ügynök és kábítószer-kereskedő, a panamai Noriega tábornok kísérti újból.

George Bush
Régi félelmek
Manuel Noriega tábornok 1971 óta a panamai kémelhárítás főnöke és egyben a CIA fizetett informátora volt (1955 és 1986 között), s ily módon kapcsolatba került George Bushsal is, aki az amerikai hírszerzés főnöke volt a 70-es, 80-as évek fordulóján. Bush 1989-ben - immár amerikai elnökként - mégis elrendelte Panama invázióját, ahol Noriega éppen diktátorként "uralkodott". (1982-ben lett vezérkari főnök, majd 1985-ben elűzte a civil kormányzatot és ténylegesen ő irányította az országot.) Noriega állítólag titkokat szolgáltatott ki Kubának és a Szovjetuniónak, és akadályozta az amerikaiak drogellenes felderítő tevékenységét is. Ezzel indokolta Bush a beavatkozást, ám az akció mögött sokak azt sejtették, hogy az amerikaiak egyszerűen nem engedhetik meg a kulcsfontosságú Panama-csatorna fölötti ellenőrzés elvesztését.

Az 1989 decemberi katonai beavatkozás nem csupán a közép-amerikai banánköztársaság politikai térképét rendezte át: magát a panamai tábornokot is bebörtönözték ezután az Egyesült Államokban. Az ügy azért került ismét napirendre, mert egy amerikai bíróság a szabadlábra helyezéséről dönt hamarosan. Noriega kiszabadulását azonban régi ismerőse, George Bush próbálja most megakadályozni. A volt amerikai elnök arra hivatkozik, hogy ha Noriega kikerülne a börtönből, az életére törne.

Mindezt a panamai ex-diktátor ügyvédje közölte egy meghallgatás után, amelyen a börtönben ülő Noriega feltételes szabadlábra bocsátását szerette volna elérni a védelem. A tábornok jogásza, Frank Rubino az államügyész helyettesének, Pat Sullivannek a kijelentésére hivatkozott. Sullivan állítólag azt mondta, hogy találkozott George Bushsal, aki hevesen ellenzi Noriega idő előtti szabadon bocsátását. "Bush ugyanis félti az életét" - tette hozzá Rubino, az államügyész-helyettest idézve.

Noirega tábornok
Van Bushnak félnivalója?
Bush ex-elnök nem volt hajlandó kommentálni Rubino állításait. Ugyancsak elzárkózott a nyilatkozattól az USA államügyészsége is. Ez azt jelenti a védőügyvéd szerint, hogy a vizsgálóbizottság Noriega eredetileg tervezett, 2007-es kiengedését hagyja érvényben, azzal a megjegyzéssel, hogy a tábornok két év múlva újabb szabadlábra helyezési eljárást kérelmezhet.

A 62 éves Noriega éppen 30 éves börtönbüntetését tölti kábítószer-kereskedelem miatt. Az amerikai szövetségi irányelvek szerint - jó magaviselet esetén - 2007. december 10-én engedik majd szabadon, de az illetékes bizottság korábbi szabadlábra helyezésről is dönthet.

A mostani eljárás során Rubino megpróbált védence mellett felsorakoztatni több magas rangú amerikai tisztviselőt. Az ügyvéd a bizottság elé terjesztette a volt panamai USA-nagykövet, egy volt CIA-tiszt és az Egyesült Államok légierejének egyik nyugalmazott ezredesének a levelét, amelyben a három szóban forgó személy támogatta Noriega idő előtti szabadon bocsátását.

Noriega egyébként az Egyesült Államok egyetlen hadifoglya jelenleg. A tábornok 1990-ben adta meg magát az amerikai inváziós erőknek, Panamában. Ezután Miamiba szállították, ahol 1992-ben ítélték el azért, mert megengedte a kolumbiai drogkartelleknek, hogy Panamát tranzitközpontnak használják az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-szállítások során. Noriegát eredetileg 40 évre ítélték, de végül 30 esztendőre mérsékelték büntetését.  • Tippek
  • Hírek