Bush olajról alkoholra állna át

2006.02.01. 10:51
Meg akarja szüntetni Amerika olajfüggését George W. Bush. Az elnök évértékelő beszédében 22 százalékos támogatásnövelést ígért az alternatív üzemanyagok kutatására, reményei szerint hat év múlva piaci versenyben is megállhatná a helyét a növényi alapú etanol a benzinnel szemben. Ettől függetlenül továbbra is terjesztené a demokráciát a Közel-Keleten, ahonnan az amerikaiak olajuk jelentős részét szerzik.

Amerikai energiafüggését tette évértékelő beszéde központi témájává George W. Bush. A nemrég mg újbóli holdraszállást hirdető amerikai elnök most egy mindannapi élet szempontjából fontosabb tudományos terület, az olajat kiváltó alternatív energiaforrások kutatásának támogatására tett ígéretet.

"Ha bevetjük Amerika tehetségét és technológiáját, drasztikusan javíthatunk környezetünkön, túlléphetünk az olaj alapú gazdaságon és a Közel-Kelettől való függésünkön" - jelentette ki. Az elnök a megoldást az etanolban, a nyers növényekből kinyerhető alkoholos üzemanyagban látja. Az etanol kutatási támogatását 22 százalékkal növelné a következő években, így reményei szerint az alternatív üzemanyag hat éven belül versenyképes lehet a benzinnel és a dízelolajjal. "Az áttörés a technológiában lehetővé tenné, hogy 2025-re 75 százalékkal csökkentsük közel-keleti olajimportunkat" - jelentette ki. Ez utóbbi adatra abból következtetett, hogy az Egyesült Államokba Importált olaj 75 százalékát finomítják benzinné.

Bush elképzeléseit a Harvard Egyetem egyik kutatója, William Rosenberg nem tartja légbőlkapottnak. "Bush energiapolitikai tervei, a hazai biomassza és szén felhasználása az exportált olaj kiváltására fellendíthetik a gazdaságot, a környezetvédelmet és a nemzetbiztonságot is" - nyilatkozta a CNN-nek. Ugyanakkor Brazíliában, ahol a cukornádexport visszaesése miatt áltak át a terményből könnyen kinyerhető etanolra, az elmúlt években visszaesett a kizárólag etanolt használó autók aránya és általában is visszaszorulóban van az etanolhasználat.

Fókuszban a Közel-Kelet

Az olajkérdés ténylegesen befolyásolhatja a nemzetbiztonságot is. Az Egyesült Államok haderejét két éve leköti a rendtteremtés az olajban gazdag Irakban. A katonai akció eredeti célja is az amerikai gazdaságot fűtő olaj kitermelésének biztosítása volt a térség stabilitásának megteremtésén keresztül. Ebből fakadóan az amerikai külpolitika fókuszában tövábbra is a Közel-Kelet áll.

Bush kitartott amellett, hogy az Irakban állomásozó csapatok hazatérésének legjobb eszköze a mihamarabbi győzelem. "Választhatunk, hogy magabiztosan folytatjuk harcunkat a szabadság ellenségei ellen, vagy visszavonulunk a könyebb élet reményében" - jelentette ki, majd a zsarnokság felszámolását jelölte ki politikája hosszú távú céljaként. A nép megoltalmazásának és a béke biztosításának Bush elnök szerint az az egyedüli útja, ha az Egyesült Államok vezető szerepet vállal a világon.

Bush szerint a terroristák szívtelen zsarnoki uralomra törekszenek az egész térségben, ezért tömegpusztító fegyverekkel akarják felszerelni magukat. Irakban meg akarják kaparintani a hatalmat, hogy onnan támadásokat indítsanak Amerika és a világ ellen. Elmondta, hogy Irak három év alatt a diktatúrától eljutott az alkotmányig és a választásokig, így ő maga is bízik a győzelemben.

Bush beszédében felszólította a palesztin választásokon győztes Hamászt, hogy vezetői ismerjék el Izraelt, szereljék le fegyvereseiket, utasítsák el a terrorizmust és kezdjenek a tartós békéért munkálkodni.

Iránról úgy vélekedett, hogy jelenleg egy szűk klerikális elit tartja fogva túszként az országot, a népet elszigeteli és elnyomja. Közvetlenül Irán polgáraihoz szólva reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok "egy napon a szabad és demokratikus Irán legközelebbi barátja lesz". Újfent felszólította Teheránt, hagyjon fel a terroristák támogatásával. Kijelentette továbbá, hogy nukleáris ambícióival az iráni rezsim az egész világgal dacol, amely azonban nem engedheti meg, hogy atomfegyverekre tegyen szert.

Az elnök védelmébe vette az amerikai állampolgárok nemzetközi telefonbeszélgetéseinek bírósági hozzájárulás nélküli lehallgatását, a "terrorista-megfigyelési program" folytatását azonban továbbra is fontosnak tartja Amerika biztonsága érdekében.

Amerika a nemzetközi porondon

Bush elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak erősítenie kell vezető gazdasági szerepét a világon. Az elmúlt két és fél évben 4,6 millió új munkahelyet teremtettek, többet, mint Japán és az Európai Unió együttvéve. Amerika azonban nem lehet önelégült, a dinamikus világgazdaságban olyan új versenytársak jelennek meg, mint Kína és India, Amerika nem zárkózhat be, meg kell őriznie versenyképességét.

Bush kérte a kongresszust, törvényben tiltsa meg az ember klónozás minden formáját, az embriók létrehozását kísérleti célokra és adás-vételét.  • Hírek
  • Bankszámla