György
14 °C
24 °C

Washington katonailag segítene Tajvannak?

2001.04.25. 20:50
George Bush amerikai elnök kijelentette szerdán, hogy nem kíván változtatni Tajvannal kapcsolatban az eddig követett amerikai politikán, de nem zárta ki, hogy az Egyesült Államok katonai erővel is a sziget segítségére sietne, ha Kína megtámadná.
A témába vágó szerdai elnöki nyilatkozatok sem oszlatták el teljesen azt a bizonytalanságot, amelyet Bush kedd esti ABC-interjúja keltett az Egyesült Államok Tajvannal kapcsolatos politikáját illetően. Korábban egyetlen amerikai kormány sem mondta ki nyíltan, hogy katonai beavatkozással is megvédené Tajvant Kína ellenében, ennyiben tehát Bush legújabb nyilatkozatai változást jeleznek. Az elnök azonban tagadta nyilatkozataiban, hogy eltérne a korábbi vonaltól.

Az amerikai ABC televíziónak adott kedd esti nyilatkozatában olyan választ adott egy kérdésre, amely sokak értelmezésében azt jelenti, hogy Bush amerikai katonai erőt is bevetne, ha szükség lenne Tajvan megvédésére egy kínai támadással szemben.

'Kétségtelenül fennáll ez az eshetőség is'

Szerdán az elnök egyértelműbben beszélt ugyanerről a kérdésről az amerikai AP hírügynökség tudósítójának. Arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e amerikai katonai erőt bevetni, ha Kína megtámadná Tajvant, akként felelt: "Kétségtelenül fennáll ez az eshetőség is".

A CNN televíziónak adott nyilatkozatában mégis azt mondta kevéssel később: semmi sem változott az Egyesült Államok tajvani politikájában.

Bush kitérő és kétérelmű válaszokat adott

A Reutersnek nyilatkozva úgy fogalmazott: "Segíteni fogunk Tajvannak, hogy megvédhesse magát. Ezt kell jól megértenie mindenkinek." Hozzátette mindjárt, hogy nem kíván változtatást azon az 1979-es amerikai törvényen, amely kötelezi a mindenkori amerikai kormányt, hogy ellássa Tajpejt a hatékony önvédelemhez szükséges korszerű fegyverzettel. A Reuters szerint ebben az interjúban Bush nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy katonailag beavatkozna-e az Egyesült Államok Tajvan oldalán, ha az háborúba keveredne Kínával.

Az elnök kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy módosítaná-e az álláspontját, s ha igen, miként, amennyiben Tajvan - függetlenségének kihirdetésével - kiprovokálná Kína támadását. "Nagyon remélem, hogy Tajvan nem tesz ilyet. Együtt kell működnünk a tajvaniakkal, hogy ilyesmi ne is történhessék" - mondta, hozzátéve, hogy lehetséges és szükséges a békés rendezés Kína és Tajvan viszályában.

A Kínához fűződő viszonyról szólva kijelentette: az amerikai kémrepülőgéppel kapcsolatos minapi incidens, amelynek nyomán a kínai hatóságok tizenegy napon át fogva tartották az amerikai katonai repülőgép 24 fős személyzetét, nem változtatott azon, hogy kormánya támogatja Kína felvételét a Kereskedelmi Világszervezetbe, és híve a (normális kereskedelmi feltételeket biztosító) legnagyobb kedvezmények fenntartásának a kétoldalú kereskedelemben.

Bush azzal összefüggésben nyilatkozott erről a kérdéskörről több tömegtájékoztató eszköz tudósítóinak, hogy nemrég zárult le az amerikai-kínai légi incidens, és hogy Washington a minap jelentette be döntését, amely szerint korszerű fegyvereket - torpedórombolókat és tengeralattjárókat - ad el Tajvannak.

Tajvan de facto önálló sziget, nemzetközi jogilag azonban Kína része. Peking Kína szakadár tartományának tekinti Tajvant, és háborúval fenyegeti arra az esetre, ha de jure is kinyilvánítja függetlenségét.