Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Bush 935 darab hazugsága

2008.01.23. 20:04
Két független amerikai újságíró-, illetve médiakutató-szervezet tagjai számolták össze egy tanulmányukban, hogy csaknem ezer valótlanságot állított George Bush amerikai elnök és kormánya Irakról 2001 és 2003 között, mert előre "igazolni akarták hazugságaikkal" az Irak elleni amerikai inváziót.

Összesen 935 valótlan állítással akarta meggyőzni Bush az amerikai közvéleményt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások és az Irak elleni invázió közt eltelt két évben, arról, hogy Irak nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. A hamis állítások annak a szervezett kampánynak voltak a kellékei, amellyel az elnök a nép támogatását akarta megszerezni háborús politikájához. (A Közéleti Tisztesség Központja és az Újságírás Függetlenségéért szervezet közös tanulmányában a beszédekben, sajtótájékoztatókon, interjúkban és más alkalmakkor elhangzott állítólagos valótlanságokat vette lajstromba.)

Bush és kormánya legalább 532-szer állította egyértelműen, hogy Iraknak vannak tömegpusztító fegyverei, vagy legalábbis igyekszik szert tenni ilyenekre. Ma már vitán felül áll, hogy Irak nem rendelkezett ilyen háborús arzenállal. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy Iraknak nem voltak abban az időben számottevő kapcsolatai az al-Kaida terrorhálózattal, a Bush-kormány mégis számos alkalommal hivatkozott erre. Így a tanulmány szerint a jelenlegi kormányzat módszeresen terjesztett hamis információk alapján vitte bele a háborúba az Egyesült Államokat.

Bushon kívül név szerint említik a valótlan állítások hangoztatói között Dick Cheney alelnököt, Condoleezza Rice akkori nemzetbiztonsági főtanácsadót, Donald Rumsfeld akkori védelmi minisztert, Colin Powell akkori külügyminisztert, Paul Wolfowitzot, a védelmi miniszter akkori helyettesét, továbbá Ari Fleischert és Scott McClellant, a Fehér Ház akkori szóvivőit.

Persze a rémhírterjesztésből a tanulmány szerint a média is alaposan kivette a részét: felkapta ezeket az állításokat, és teleharsogta velük az emberek fülét a háborút megelőző hónapokban. Azóta már több újságíró és médiaszerv elismerte, hogy túlságosan hódolatteljesen, kritikátlanul kezelte a háború előtti hónapokban közölt tudósításaiban a Bush-kormányzat által kommunikáltakat.

Scott Stanzel fehér házi szóvivő nem reagált érdemben a tanulmány állítására, csak annyit jegyzett meg vele kapcsolatban, hogy a nemzetközi közösség igenis veszélyesnek ítélte Szaddám Huszein iraki elnököt.