Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Eltérítettek egy buszt Oroszországban

2001.07.31. 08:20
Két ismeretlen fegyveres 41 embert ejtett túszul egy buszon a dél-oroszországi Sztavropol közelében. A támadók öt bebörtönzött csecsen szabadon engedését követelik.
Öt bebörtönzött csecsen harcos szabadon engedését követeli az a két fegyveres, akik egy kedd reggel térítettek el egy buszt a dél-oroszországi Sztavropol közelében. A túszejtők társai egy hasonló, 1994-es támadás miatt töltik büntetésüket egy orosz börtönben. A fegyveresek négy foglyot már szabadon engedtek, míg a buszvezetőt meglőtték és kidobták a száguldó járműből. A kaukázusi területekhez és Csecsenföldhöz közeli Nyevinnomisszk városból a Minyeralnije Vodi repülőtérre tartó buszt megállították a rendőrök. Az orosz illetékesek úgy nyilatkoztak, semmilyen engedményt nem hajlandók tenni a túszejtőknek. A rendőrség túsztárgyalók bevetésével próbálja kiszabadítani a buszban fogva tartottakat - jelentette a BBC. A támadást a függetlenségért küzdő csecsenek vezetője, Aszlan Maszhadov elnök a hivatala is elítélte adta hírül az MTI.

A térségben korábban a csecsenek többször ejtettek foglyul buszokat, utazókat. Legvéresebb akciójuk a pervomajszkojei támadás volt, amelyben háromezer ember került a fegyveresek fogságába.