Kanadai Nagy Testvér

2000.05.31. 08:19
A kanadai kormány évek óta gyűjt és rendszerez mindenféle adatot állampolgárairól - derült ki Bruce Phillips adatvédelmi biztos május közepén kiadott jelentéséből. Az érintett minisztériumban - miután botrány tört ki - hétfőn bejelentették: megszüntetik az adatbázist, az alkalmazott programokat, és leáll a tizenöt éve folyó adatgyűjtés.
Bruce Phillips
"Kanadai Big Brother"
A kanadai Emberi Erőforrás-fejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy megszünteti azt az adatbázist, melyben gyakorlatilag minden állampolgárt, illetve azok összegyűjtött adatait nyilvántartotta.

33,7 millió kanadai adatait tárolták

A botrány két hete tört ki, mikor Bruce Phillips adatvédelmi biztos 1999-2000. évi jelentésében beszámolt róla, hogy a minisztérium rengeteg adatot gyűjtött össze a szövetségi adóhatóságtól és a tartományoktól, és ezeket az adatokat összekapcsolta saját adatbázisával.

Az adatbázisban, mint kiderült, adózással, munkahellyel, egészséggel, bevándorlással, vagyoni helyzettel kapcsolatos adatok voltak - összesen 33,7 millió állampolgárról. Phillipsnek már ez a szám is szemet szúrhatott, mivel Kanadában összesen 31 millió ember él, tehát a fájl valószínűleg már nem érvényes adatokat is tartalmazott.

A jelentés közzététele után a média rendszeresen foglalkozott az Orwell regénye nyomán ,,Nagy Testvérnek" elkeresztelt ,,Longitudinal Labor Force File"-lal (LLFF), és parlamenti képviselők, illetve az adatvédelmi biztos is tiltakozott Jane Stewart miniszter asszonynál. A médiában közzétett felhívások hatására két hét alatt tizennyolcezer ember jelezte a minisztérium felé, hogy meg akarja ismerni a róla összegyűjtött adatokat.

Jane Stewart miniszter
Leállították az adatgyűjtést

A programot megsemmisítették, a fennmaradó adatbázisokat szeparálták

Az általános felháborodás hatására a miniszter hétfőn bejelentette, hogy felszámolják a nyilvántartást. Stewart elmondta, hogy a megfelelő adatokat visszajuttatták az adóhatósághoz, az adatokat összekapcsoló programot megsemmisítették, illetve minden fennmaradó adatbázist szeparáltak.

Az adatvédelmi biztos elégedetten nyugtázta a bejelentést: ,,Elfogadjuk és támogatjuk a döntést, mivel az megfelel az éves jelentésben foglaltaknak, illetve kielégíti az ott megfogalmazott igényeinket".

Phillips munkatársai személyesen ellenőrizték az adatok visszaküldését, illetve a program törlését - tette hozzá a minisztérium szóvivője, Brigitte Nolet. A szóvivő arról is biztosította a közvéleményt, hogy a jogosulatlanul szerzett adatok semmilyen formában, még biztonsági másolatként sem maradtak a minisztériumnál.

Az adatvédelmi biztos jelentéséből egyébként az is kiderült, hogy az adatgyűjtés 1985 óta folyt, és a félrevezetett biztosok ezalatt - önhibájukon kívül - éveken keresztül altatták a közvéleményt, mondván semmiféle adatbázis, vagy a kormány által összeállított polgár-nyilvántartás nem létezik.  • Tippek
  • Babaváró hitel