Valér
4 °C
8 °C

Castro hetvenöt

2001.08.13. 11:37
Fidel Castro hetvenötödik születésnapját ünnepli hétfőn. Negyvenkét év a kommunista Kuba élén és az imperializmus elleni harc megviselte Fidel egészségét: a diktátor utódját, Raul Castrot szoktatja a néppel.

Mikor születésnapja előestéjén, vasárnap Fidel Castro átadott egy zászlót a fiatal kubai kommunisták szervezetének, nem csupán a ceremóniának tett eleget. A kubai vezér ugyanis szereti a metaforákat: most annak a vágyának adott hangot, hogy halála után a fiatalabb generáció vegye át a hatalmat és vigye tovább a kubai forradalmat - kommentálta a CNN a diktátor születésnapját.

"Hangja már nem robbanékony és szakálla sem sűrű"

Castro hétfőn ünnepli hetvenötödik születésnapját. Hangja már nem annyira robbanékony, mint valaha, és szakálla sem annyira sűrű, mint mikor szövetségeseivel 1959-ben megdöntötte Fulgencio Batista diktátor uralmát. De ennek ellenére elég életerő van benne a négy vagy öt órás, szünet nélküli beszédekhez és továbbra is pár órát alszik éjjel.

Halálát szimulálta

Az idő azonban Fidel Castro számára is megállíthatatlan. Június 24-én, egy több tízezres tömegnek tartott beszéd alatt a kubai diktátor elájult, barátai és ellenségei pedig rádöbbentek, hogy vezérük nem örök életű. Castro tíz percig lábadozott, majd visszatért, és megígérte, beszédét később fejezi be. Az elnök órákkal később a televízióban jelent meg élő adásban, ahol a jelen lévő újságírókkal derűsen viccelődött: azt mondta, halálát szimulálta, hogy lássa milyen is lenne temetése.

Az utód testvére, Raul

Sokan Fidel Castro temetését a kubai kommunizmus végső búcsújának fogják fel. Castro azonban minden változásról szóló híreket megcáfolt azzal, hogy testvérét a fiatalabb Raul Castrót nevezte meg utódának: benne az általa felépített ország és rendszer továbbvivőjét látja.

A stabilitást jelentő Fidel Castro egészsége továbbra is téma a változást remélő politikai tudósítóknál: a BBC kommentátora szerint vasárnap Castro nemcsak állami tüntetéseket utazott összegyűjteni legjobb barátjától, Venezuela elnökétől, Hugo Chaveztól, a dél-amerikai országba, hanem jó egészségével is tüntetett.