Piroska
-1 °C
5 °C

Bővül a lehetséges afganisztáni célpontok száma

2001.10.03. 11:07
Az amerikai hírszerzés eddig mintegy 23 terrorista kiképzőtábort, valamint több tálib katonai állomást beazonosított már Afganisztán területén, amelyek potenciális célpontokként szolgálhatnak egy amerikai támadás során.
A The Washington Times szerdai számában kormányzati tisztviselőkre hivatkozva azt állítja, hogy eddig 23 afganisztáni kiképzőtábor elhelyezkedését sikerült bemérniük a hírszerzés munkatársainak, ezek egy része Kabul és Dzsalálábád közelében fekszik. A lap emlékeztet: Donald Rumsfeld védelmi miniszter a múlt héten már néhány volt amerikai kormánytisztviselőnek elmondta, hogy több "nagyon fontos" bázis fekvéséről biztos adataik vannak.

A konzervatív napilap szerint egy esetleges támadás esetén az amerikai hadsereg célpontjai között a New York-i és washingtoni terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladent rejtegető tálibok bizonyos katonai bázisai is szerepelnének. Oroszország korábban közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsával, hogy információi szerint a szaúdi származású terroristavezérnek Afganisztán területén 55 tábora, több búvóhelye és saját "terrorista infrastruktúrája" van.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 1999-ben egy titkos akció keretében mintegy 60 pakisztáni titkos ügynököt képzett ki Oszama bin Laden kézre kerítésére, illetve megölésére - írta a The Washington Post kedd éjszakai internetes kiadása. A művelet Navaz Sarif akkori pakisztáni miniszterelnök és annak titkosszolgálati főnöke, valamint Bill Clinton akkori amerikai elnök közötti megállapodás alapján történt.

Az Egyesült Államok az együttműködés fejében állítólag ígéretet tett a Pakisztánt atomkísérletei miatt sújtó szankciók feloldására, valamint egy gazdasági segélycsomag biztosítására. Sarifot azonban rövidesen megbuktatták, így a terveket elhalasztották - állítja a washingtoni vezető napilap.