Piroska
-1 °C
5 °C

Megszülte gyermekét a spanyol védelmi miniszter

2008.05.19. 22:01
2,8 kilogrammos fiút szült Carmen Chacón, aki az első nő a spanyol védelmi tárca élén. A politikusnak már nagy pocakja volt, amikor kinevezték miniszternek, afganisztáni útjára külön orvoscsoport kísérte.

Megszülte gyermekét hétfőn Spanyolország első női védelmi minisztere: a 37 éves Carme Chacón egy 2,8 kilogrammos kisfiúnak adott életet. Chacón néhány héttel ezelőtti kinevezését hatalmas érdeklődés övezte: részben azért, mert a hagyományosan férficentrikus országban most először került nő a hadsereg élére, részben pedig már akkor is előrehaladott terhessége miatt.

Fotók sokasága örökítette meg, amint a hatalmas pocakú Chacón kinevezése után fogadta a katonák tisztelgését. Néhány nappal később pedig - előrehaladott terhessége dacára - csapatlátogatásra utazott Afganisztánba. Igaz, a tízórás repülőútra egy orvoscsoport, köztük egy nőgyógyász is elkísérte a minisztert.

A meglepetésszerű afganisztáni úttal a beszámolók szerint a miniszter azokra a bírálatokra is vissza akart vágni, hogy várandóssága gátolni fogja hivatali teendői ellátásában.

Carme Chacón és Javier Solana május 9-én a madridi díszszemlén (Fotó: Javier Soriano)

Spanyolország történetében a magát egykor pacifistának valló, és semmilyen katonai tapasztalattal nem rendelkező Chacón az első nő a védelmi tárca élén. Egyik jelképe az újraválasztott José Luis Rodríguez Zapatero szocialista kormányának, amelyben - szintén példa nélkül álló módon - több a nő, mint a férfi.

A nőszervezetek üdvözölték Chacón kinevezését, miközben a konzervatív újságok és néhány nyugalmazott katonatiszt hiányolták katonai tapasztalatait. Sokan azért sem nézték jó szemmel, hogy éppen rá esett a választás, mert Katalóniából származik, ahol a lakosság tekintélyes része egyfajta szkepszissel tekint a spanyol fegyveres erőkre.