Chávez beszólt Merkelnek, a spanyol királynak és az EU-nak

2008.05.12. 10:14
Chavez a közelgő EU-Latin-Amerika csúcstalálkozó kapcsán fejtette ki véleményét.

Hugo Chávez venezuelai elnök keresetlen szavakkal bírálta az Európai Uniót, I. János Károly spanyol királyt és Angela Merkel német kancellárt, és közölte: nem tudja, elmegy-e a május 16-án Limában tartandó EU-Latin-Amerika csúcstalálkozóra.

"Nem tudom, elmegyek-e Limába. Azt mondják annak, aki odamegy, hogy maradjon csöndben. De mi nem fogunk hallgatni" - jelentette ki szokásos vasárnapi televíziós beszédében Chávez a tavaly a santiagói iberoamerikai csúcson közötte és I. János Károly spanyol király között lezajlott incidensre utalva.

"Ezek a királyok azt hiszik, hogy felsőbbrendűek és kékvérűek". "Miféle kék vér? Az ő vérük is piros, és ugyanúgy járnak vécére, mint mi" - fakadt ki a venezuelai elnök.

Chávez bírálatából bőven kijutott az Európai Uniónak is.

Az EU vezetői "jönnek, és azt mondják, hogy segíteni akarnak nekünk. Hol van a tervük? Kérdezzék csak meg Haiti elnökét, mennyi ígéretet tett neki az Európai Unió?" - tette fel a kérdést a venezuelai elnök.

Angela Merkel kancellárt, aki korábban arra szólította fel a latin-amerikai kormányokat, határolódjanak el a caracasi kabinettől, kis híján a pokolba küldte el Chávez, de anyák napján mégsem akart egy nőt inzultálni, ehelyett Hitler és a német fasizmus örökösének titulálta.

"Kancellár asszony elmehet a ...." - mondta Chávez némi hatásszünetet tartva, majd hozzátette, "mivel nő, mást inkább nem mond". "A német jobboldalhoz tartozik, amely Hitlert és a fasizmust támogatta" - jelentette ki.

Május 16-17-én több mint ötven állam- és kormányfőt várnak a perui fővárosba az EU-Latin-Amerika csúcstalálkozóra, amelyen elsősorban a szegénység elleni harcról, az általános felmelegedésről és a kereskedelmi kapcsolatokról lesz szó.  • Hírek
  • Bankszámla