Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Közel volt a tűzhöz az alelnök

2007.02.27. 08:13
Dick Cheney amerikai alelnök a rossz időjárás miatt éjszakára is a meglátogatott afganisztáni támaszponton maradt. Reggel viszont öngyilkos merénylő robbantott a tábor bejáratánál.

Támadás érte az afganisztáni Bagramban lévő amerikai támaszpontot kedden Dick Cheney amerikai alelnök látogatása idején - közölte egy amerikai katonai illetékes.

A táborban ragadt az alelnök

A robbantást a Kabultól 60 kilométerre északra fekvő bázis első biztonsági kapujánál hajtotta végre egy öngyilkos merénylő. A támadásban a BBC jelentése szerint 19-en vesztették életüket, de a támaszpont belsejében tartózkodó Cheney, aki éppen az amerikai katonákkal reggelizett, sértetlen maradt.

A támadásért a tálibok vállalták magukra a felelősséget, legalábbis a BBC-t megkereső szóvivőjük ezt állította.

Az amerikai bázisparancsnok úgy nyilatkozott, hogy a fenyegetést "valószínűleg nem az alelnöknek szánták". Az amerikai alelnök a bázison töltötte a keddre virradó éjszakát, mivel a rossz időjárás miatt nem tudott elutazni Kabulba a Hamid Karzai afgán államfővel hétfőre tervezett találkozójára, így a megbeszéléseket keddre halasztották.

A támadás áldozatai a BBC jelentése szerint többnyire afgán civilek, akik munkalehetőséget kerestek a bázison, de legalább egy amerikai katona is életét vesztette.

Átjutott az ellenőrzésen

Afganisztánban az elmúlt egy évben egyre inkább erőre kapnak a tálibok. Az ország déli tartományaiban nyílt összecsapásokat provokálnak a NATO békefenntartóival, Kabulban többnyire csak merényleteket, egyre gyakrabban az Irakban már bevállt öngyilkos támadásokat hajtanak végre.

A bagrami légitámaszpont elleni támadás a BBC értékelése szerint mégis egyedülálló, hiszen a bázis Afganisztán legszigorúbban védett létesítménye. A jelentések szerint a merénylő már az első biztonsági ponton átjutva, közvetlenül a bázis kapujánál robbantotta fel magát, azaz sikerült kijátszania a biztonsági intézkedéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!